Naviteq вижда голям потенциал за GPS услуги на българския пазар

GPS технологията има голямо бъдеще на българския пазар, убедени са от Naviteq, която представи в София решенията си в тази област. Компанията предлага професионални GPS устройства с висока точност, както и такива с широко приложение. Комбинарайки ги с услуги, Naviteq осигурява на потребителите решения за конкретни нужди, свързани с определяне на местоположение и навигация.
На изложението за геоинформационни технологии InterGeo – East 2007, което се провежда в в столицата, фирмата представя най-новите си продукти, някои от които ще бъдат пуснати на пазара у нас до началото на лятото.

Naviteq изгражда собствена многофункционална мрежа от GPS станции, която приема и обработва данните от сателитите както на американската система GPS, така и на руската ГЛОНАСС. В бъдеще системата ще бъде приложима за наблюдение и на европейската система Galileo. На базата на изградената мрежа, Naviteq предлага на потребителите продукти и услуги за навигация.

За да се използва GPS технологията, са необходими GPS устройство, софтуер, географски карти, съвместими със софтуера, и джобен компютър или PDA, където да се инсталират софтуера и картите. За целта могат да се използват и джобните навигатори PNA (Personal Navigation Assistent).
Системата дава отговори на ключовите въпроси за ориентация и навигация: къде се намирам, къде отивам, как и за колко време ще стигна, как да видя откъде съм минал или как да запомня мястото, за да се върна отново. GPS антената улавя сигналите от наличните сателити и позиционира потребителя, като картата и точното местоположение се визуализират на екрана на устройството. При наличие на пълна и точна цифрова карта, джобното устройство ще покаже на потребителя къде се намира и ще го упъти до мястото, на което иска да отиде.
Технологията GPS е създадена в САЩ за нуждите на отбраната, като целта й била да определя местоположение на стационарен или движещ се обект навсякъде по света, по всяко време и независимо от метеорологичните условия. Системата за определяне на положение, навигация и проследяване се състои от 24 спътника, разположени в орбита на около 20000 км от Земята. Първият спътник е изстрелян през 1978 година, а пълната функционалност на системата се постига през 1995 година.
Сателитите се движат по 6 различни траектории, като всеки от тях обикаля около Земята за 12 часа. Спътниците имат живот средно 10 години и затова периодично се изстрелват нови, които да заменят старите и да поддържат пълната конфигурация на системата.
На 2 май 2000 г. президентът Клинтън освобождава системата за ползване за граждански цели. От този момент нататък започва бурното развитие на GPS устройствата и тяхното приложение. Днес GPS технологията се използва от професионалисти и обикновени хора, за да улеснят работата си и ежедневието.

Коментар