Пиратството превзема и облачния модел

Страните с развиващи се икономики са готови да плащат за облачни услуги, твърди съвместно изследване на BSA и Ipsos сред 15 хиляди потребители от 33 държави по света. Същевременно обаче се наблюдава споделяне на акаунти за платените услуги, което е форма на софтуерно пиратство.

45% от анкетираните са посочили, че вече използват онлайн услуги за създаване, съхранение и управление на документи, електронни таблици, снимки и друго цифрово съдържание, които им позволяват достъп до данните от всеки компютър с връзка към интернет. 33% от потребителите използват облачни услуги за решаване на бизнес задачи. Безплатните клауд услуги се използват основно за лични цели.

Една трета от потребителите на облачни услуги в страните и с развита, и с развиваща се икономика, са заявили готовност да платят за половината от облачните услуги, които ползват за бизнес цели.

Същевременно, проучването дава поводи за безпокойство на BSA. 42% от потребителите по света, които биха платили за облачни услуги, признават, че ползват едни и същи акаунти за достъп до множество услуги. 45% от потребителите на платени облачни услуги в развитите страни и 33% в развиващите се страни са заявили, че споделят данните за акаунтите с колеги.

Това обаче не значи, че същият процент потребители са пирати на облачни бизнес приложения, отбелязва BSA. Някои лицензи позволяват използване на един и същи акаунт за множествен достъп до услугите, а доставчиците таксуват не според броя потребители, а за количество използвани ресурси.

Според BSA, фактът, че много потребители споделят своите акаунти, говори за хроничен характер на пиратството. Правителствата трябва да осигурят защита и да създадат възможности за контрол върху незаконното присвояване на лицензи и нарушаването на правата на интелектуална собственост в облака, препоръчва асоциацията на производителите на софтуер.

Коментари по темата: „Пиратството превзема и облачния модел”

добавете коментар...

  1. Pencho

    Пичове, осъзнайте се малко. Едно е да споделяш нещо създадено от теб, друго е да нарушаваш EULA на продукт създаден от някой друг 🙂 Явно не сте в бранша и не осъзнавате как пиратството вреди на разработчиците.

  2.  

    Хората са споделяли, споделят и винаги ще споделят каквото, когато и както си пожелаят откакто свят светува и дълго след като недоразумения като BSA (СИБС), МузикАутор, RIAA, MPAA и подобни отдавна са потънали в заслужено забвение. През очите на Историята и Времето престъпниците са тези, които спират потока на информацията, а не които го подпомагат. С удоволствие ще наблюдавам как година след година тези псевдоорганизации заглъхват и ще слушам сетния им немощен стон, докато се оттичат в канавката и изчезват завинаги.
    Очевидно заставате на тяхна страна и пропагандирате тяхната гледна точка, за което заслужавате порицание. Призовавам ви сериозно да преразгледате приоритетите си и да смените лагера, докато е време. Въпреки, че вероятно ще загубите известни протекции (от полу-частни организации със съмнителен морал и ефективност като ГДБOП, например), ще бъдете възнаградени с подкрепата и лоялността на читателите на вашия сайт.

    А иначе – благодаря за идеята. Не беше ми минавало през ума да ползвам облачна услуга по този начин, но определено ще го имам предвид.

  3. Karaman

    Споделянето не престъпление!

Коментар