Съд застави Google да изключи „пиратски” думи

Френският върховен съд застави Google да изключи от мигновеното търсене и автоматичното допълване на заявки „пиратски” думи като „torrent”, „RapidShare” и „Megaupload”. Окончателно решение по случая ще вземе апелационният съд, предаде CNET.

Делото бе инициирано от френската музикална компания SNEP, която обвини гиганта в интернет търсенето, че неявно нарушава авторските права, като не филтрира посочените думи. SNEP се аргументира, че когато потребителите посочват в заявките за търсене имена на известни музиканти, системата предлага добавяне на популярни услуги за файлов обмен към търсенето.

Още през миналата година Google започна да филтрира термини, свързани с пиратството, от системата за автоматично допълване на заявките. Въпреки че потребителите ще виждат в резултатите от търсене думи от рода на „torrent” и „megaupload”, то в мигновените услуги и в системата за автоматично допълване на заявките те няма да присъстват.

В допълнение, Google започна да изтрива URL адреси с пиратски материали по искане на правоносителите. Вече са изтрити милиони такива URL адреси, според майския отчет Transparency Report.

Не за първи път Google се изправя пред френския съд с обвинение в нарушаване на авторски права. През май компанията спечели подобно дело – съдът постанови, че Google не носи отговорност за филтрирането на пиратско съдържание в своята видео услуга YouTube.

Коментари по темата: „Съд застави Google да изключи „пиратски” думи”

добавете коментар...

  1. бантустан

    Сега остава да вземем "за пример" Франция…

  2. До kvg

    Не зная с какво точно те възмущават преждеговорящите – цензурата е налице, без значение за какъв дял от услугата се отнася. Самото налагане на каквато и да е цензура, особено пък такава, защитаваща недотам чистия комерсиален интерес на недотам чисти икономически структури, е антидемократично по своята същност. Информирането не може да бъде престъпление – престъпление е обаче сформирането на картели, които да създават изкуствени пазарни условия за продукцията, която защитават чрез всевъзможни безобразия.

  3. kvg

    Тогава, когато си във Франция и напишеш ubuntu torrent и натиснеш Enter, ще си виждаш всички резултати 🙂 Не виждам никакъв проблем.

  4. vey

    Четох я и видях, че е само във Франция, само за подсказките и за мигновеното търсене , което вече е опция по подразбиране (т.е. разбирай, че обикновеният потребител масово ползва готовите настройки не знае или не му се занимава дори да кликне да го изключи). А и Гугъл е компания, известна със своята „гъвкавост” – т.е. може и след 10 години, а може и след няколко часа да промени правилата и да почне да трие отвсякъде и навсякъде.

  5. kvg

    Уважаеми коментиращи, очи ли нямате, мозък ли нямате или коментирате само заглавието? Айде прочетете статията и после пак коментирайте…

  6. vey

    Аха, ясно, ако например напиша "ubuntu torrent" или "rapidshare creative commons" няма да ми покажат резултатите, защото са решили, че искам да изпиратствам Убунту.
    Уау! Умно!

  7. Наблюдател

    Ами да пробват да запушат устата и на Яндекс, ама май в Русия има повече свобода на словото, отколкото във Франция :)))

Коментар