Атаките срещу Mac зачестили

Нов вариант на вируса OSX.Macontrol засякоха специалисти от Syamnetc. Това е поредна заплаха срещу епълската платформа, която според експертите, не е абсолютно сигурна, каквито митове се носят за нея.

 

Броят на угрозите за Mac OS се увеличава. Новият зловреден код може да изтрива и пуска файлове, да изключва компютъра и да събира информация за потребителя.

По пазарни оценки, делът на Windows в САЩ е 84,1%, докато Mac има 14,8% и нараства. Населението на страната е около 309 милиона души и ако се предположи, че всеки има компютър, това ще рече 43 милиона са потенциални жертви на Mac вирусите.

Теорията за сигурността на операционните системи, различни от Windows, издиша. От гледна точка на създателите на зловредни програми, възможността за използване на експлойта за атака срещу по-голям брой потребители осигурява неговото по-широко разпространение.

Растящата популярност на Mac и по-малко „зрелите” системи за защита на Apple направиха тази платформа потенциална мишена за киберпрестъпниците, което доведе до по-голям брой атаки срещу Mac потребителите откогато и да било досега, заключава Symantec.

Коментар