Развитието на Вселената събрано в 78 секунди

78-секунден видеоклип показва развитието на Вселената за 14 милиарда години. Симулацията е дело на учени от центъра по астрофизика Харвард-Смитсън към Хайделбергския институт за теоретични изследвания.

Няколко месеца са били необходими на учените, за да създадат симулацията. Те са използвали суперкомпютър Odyssey с 1024 процесорни ядра, съобщи Enggadget.com. За сравнение, същата задача би отнела стотици години на домашен компютър.

Симулацията показва появата на звездни купове, образуването на галактики и техните сблъсъци. Проблем за учените в момента е симулацията на спираловидни галактики.

На следващ етап екипът планира да създаде видеоклип с по-висока разделителна способност, който обхваща и по-голям участък от космическото пространство.

по темата: „Развитието на Вселената събрано в 78 секунди”

добавете коментар...

  1. Георги

    Всяко студио за визуални ефекти би направило това по-бързо с "по-бавни" компютри, и гаранцията че се е случило точно така щеше да е същата

  2. Анонимен

    Ако за една кратка опростена симулация на предполагаемо протекли процеси е нужна такава огромна изчислителна мощ, то каква ли е нужна за реалните неща…

Коментар