ЕК обяви план за безжичния трафик

Европейската комисия обяви план за справяне с експоненциалното нарастване на преноса на данни по мобилни и безжични мрежи.Благодарение на новите технологии е възможно радиочестотният спектър да се ползва едновременно от няколко потребители, като доставчиците на интернет, или например спектърът между телевизионните честоти да се използва за други цели.

Националните законодателства за радиочестотния спектър често не отразяват новите технически възможности, което крие опасност от влошаване качеството на услугите за потребителите на мобилни комуникации и високоскоростен интернет с нарастване на търсенето и пречи на създаването на единен пазар за инвестициите в тези пазари за комуникации, посочват от Комисията.

Координиран европейски подход за споделяне на радиочестотния спектър ще доведе до по-голям капацитет на мобилната мрежа, по-евтин високоскоростен интернет и нови пазари, като например на търгуеми вторични права за разпределяне на даден радиочестотен спектър.

„Радиочестотният спектър е икономически кислород, той се използва от всеки отделен човек и от бизнеса. Ако изчерпаме спектъра, мобилните мрежи и широколентовият интернет няма да функционират. Това е неприемливо и ние трябва да си служим оптимално с този оскъден ресурс като го използваме наново за информационните технологии и създадем от него единен пазар”, заяви комисарят в областта на цифровите технологии Нели Крус.

Като първа мярка от новата програма за политика в областта на радиочестотния спектър Комисията призова:

• Регулаторните органи да окажат подкрепа на иновациите в безжичните технологии като следят и евентуално разширят хармонизираните честотни ленти на вътрешния пазар, за които не се изисква лицензия (т.нар. свободни от лицензиране радиочестотни ленти) чрез подходящи мерки в рамките на решение по отношение на радиочестотния спектър;

• За стимулиране на последователен регулаторен подход в целия ЕС за споделени права за ползване, които предлагат стимули и правна сигурност за всички потребители (настоящи и бъдещи), които могат да споделят ценни ресурси по отношение на радиочестотния спектър.

Източници от отрасъла прогнозират, че глобалният мобилен пренос на данни ще се увеличава с 26% годишно до 2015 г. Дотогава повече от 7 милиарда телефони, таблети и други мобилни устройства ще могат да се свързват към интернет. В Европа, в хармонизирания свободен от лицензиране радиочестотен обхват от 863-870 MHz, всяка година се продават безжични устройства на стойност най-малко 40 млн. EUR.

Напредъкът в технологиите позволява споделен достъп до радиочестотния спектър, което осигурява допълнителен ресурс без да се накърняват правата на настоящите притежатели на лицензии да използват тези честоти. Например много нови безжични технологии позволяват споделен достъп до свободни от лицензиране радиочестотни ленти. Други осигуряват допълнителен ресурс по отношение на радиочестотния спектър като например предоставят безжичен широколентов интернет между телевизионните честоти (така наречените „свободни пространства“).

За да се използват оптимално възможностите, които предлага този подход за споделяне на спектъра, следва да се отстранят регулаторните пречки и да се осигурят стимули на равнище ЕС. По-специално новите регулаторни подходи трябва да предоставят на различните потребители, в това число и на настоящите притежатели на лицензии, гарантирани права за използване на определена честотна лента под формата на споделен достъп с гарантирани нива на защита от смущения.

Коментар