Twitter открива по-бързо земетресенията

Микроблогърската мрежа Twitter може да се окаже по-ефективно средство за ранно предупреждение за земетресения, отколкото традиционните сеизмологични уреди, смятат експерти от Геологичната служба на САЩ. Това твърдение бе доказано при земетресението във Филипините.

За да изследват подробно ефективността на Twitter, учените са създали интелигентна система за обработка на данни Twitter Earthquake Detection (Ted), която събира информация от съобщенията, публикувани по целия свят, и я сравнява с данните от професионалното сеизмологично оборудване.

Миналата седмица във Филипините имаше земетресение с магнитуд 7,6 бала по скалата на Рихтер. Епицентърът се намираше на дълбочина 33,5 км, а трусовете започнаха в 12:47 ч. местно време на около 130 км източно от Хавайските острови. Стихията причини човешки жертви – 54-годишна жена от остров Минданао, например, загина под развалините на собствения си дом. Хората в региона са опасяваха и от цунами, но вълните в крайна сметка не бяха големи.

Първите изпитания на системата доказват нейната ефективност, съобщи SkyNews. Според представител на Геологичната служба на САЩ, докато обикновените датчици реагират за около пет минути на земетресение, системата Ted, която събира съобщения от потребителите на Twitter в реално време, е дала много по-ранни сигнали за бедствието.

Системата отчита мястото на акаунтите и времето на публикациите, като освен това филтрира информацията по ключови думи. Ted събира също така снимки от засегнатите региони. По такъв начин информацията от Twitter става достъпна буквално за секунди, докато данните от научното оборудване понякога се бавят с 20 минути.

Коментар