Нова технология в борбата срещу спама

„Лаборатория Касперски” патентова нова технология за локализиране на спам чрез сканиране на изображения. Тя включва метод за претърсване на съдържанието за т.нар. „подписи”, който вече се използва за откриване на нежелана кореспонденция, като го приспособява главно за ефективна работа с изображения.

Понастоящем сравнително ефективните инструменти за установяване на текстови спам не са никак малко. Но спамът под формата на изображения представлява един доста по-сложен проблем. На първо място текстът в изображението, прикрепено към електронното съобщение, трябва правилно да се разпознае. Само тогава е възможно да се определи дали електронното съобщение представлява нежелана кореспонденция или не. Освен това изображението може да съдържа обекти, различни от текст, като например снимки на рекламирани стоки, а това прави откриването още по-трудно.

При технологията на „Лаборатория Касперски” изображението се дели на няколко отделни обекта и на всеки обект се приписва определен контур. След това за всеки обект се създава „подпис” въз основа на различните елементи в рамките на фигурата (сегменти с прави линии или дъги) и на начина, по който тези обекти попадат в очертанията на фигурите. Получилият се като резултат „подпис” на обект се сравнява с „подписите” на други обекти, които са били открити в спама на изображенията.

Сходен анализ се извършва за всички графични обекти, открити в подозрителни електронни съобщения, и след това се прави окончателно заключение дали електронното съобщение трябва да се категоризира като спам или не. Освен това технологията отчита не само точните съвпадения на „подписите”, но и сходствата между различните обекти, като например обект тип „offset” или разлики в размера.

Спамът е сред най-сериозните съвременни заплахи – през първото тримесечие от 2012 г. почти три от всеки четири електронни съобщения са били спам. По данни от проучване на „О+К Рисърч”, проведено през май 2012 г., 69% от потребителите по света са се сблъсквали със спам съобщения.

Коментар