ZTE се насочва към платформа на Mozilla

ZTE, най-големият производител на смартфони в Китай, ще започне да предлага устройства, които използват нова, уеб-базирана мобилна операционна система на Mozilla.

 

Новината е малка спънка пред по-нататъшното засилване на глобалното господство на операционната система на Google – Android, но пък е положителен знак за уеб-стандартите, съобщи technologyreview.com.

Официални коментари от ZTE все още няма. Информацията идва от цитиран в China Daily представител на компанията, Хе Шиоу – изпълнителен вицепрезидент на ZTE, който посочва последните патентни битки между Apple и Samsung. "Искаме да избегнем това да разчитаме твърде много на една-единствена операционна система", казва той.

ZTE ще продава Mozilla телефони от началото на следващата година. Фирмата е петият по големина в света производител на мобилни телефони.

Android се използва в повече от 60 на сто от смартфоните по света. Очаква се през 2012 да бъдат продадени близо 700 милиона смартфона, според анализаторската компания IDC. Samsung, водещият световен производител на смартфони, е основен клиент на Android.

Иновативното във Firefox Mobile OS – по-рано известнаа като проекта Boot to Gecko (B2G) – е в това, че системата е изградена изцяло върху уеб стандартите. Функциите на телефона, като например повиквания или определяне на местоположението, могат да работят в което и да е уеб-базирано HTML5 приложение, а не само в приложения, написани специално за операционната система на конкретния телефон.

Въпреки, че теоретичните предимства са ясни, ходът на Mozilla е доста радикална стъпка. Никой друг не е правил подобно нещо досега, освен Google. Анализаторите са по-скоро скептични относно успеха на начинанието.

В същото време се очаква и други Firefox-базирани телефони да се появят скоро на пазара.

по темата: „ZTE се насочва към платформа на Mozilla”

добавете коментар...

  1. gg

    Това е много хубаво, да го д*хат разните там iOS-и. Даже и андроид, въпреки че е донякъде с отворен код, се превръща в затворена система – appsore, искат регистрация на акаунт, за да си инсталираш програма, която не е одобрена от магазина, трябва да си с познания много над тези на средния потребител. Също така не позволяват да си записваш програмите на офлайн-носител, за да можеш да си ги инсталираш където и когато поискаш, без да си зависим от някаква си онлайн услуга.
    След много години хората ще се чудят и дивят как сме живели в такъв електронен хаос. Мозила са на прав път – софтуера трябва да може да работи на каквато и операционна система да го сложиш. Това става напълно възможно, ако се гради върху общоприети стандарти.

Коментар