ИТ уменията изостават от технологиите

93% от работодателите в глобален мащаб отчитат, че има разминаване между необходимите и наличните умения на ИТ специалистите, сочат резултатите от проучване на CompTIA, обявени от учебния център New Horizons Bulgaria. Причината е, че техническите умения на специалистите в дадена организация обикновено не се развиват със скоростта, с която се променят технологиите.

Липсват добре подготвени кадри в области като управление на информацията, мрежова инфраструктура, сигурност и съхранение на данни. Недостиг на умения има и в сфери като анализ на данни (BI), уеб дизайн/програмиране и ИТ поддръжка. За фирмите извън ИТ сектора най-силна загриженост предизвиква недостигът на умения в сферата на сигурността и киберсигурността.

Аналогични тенденции се наблюдават на пазара на ИТ кадри в България.

Редица фактори допринасят за недостига на умения в ИТ сферата. С най-голяма тежест според анкетираните са бързо променящите се технологии и липсата на ресурси за развитие на ИТ кадрите.

Недостигът на умения оказва негативно влияние върху редица области, като най-силно засегнати са продуктивността на персонала (41%), обслужването на клиенти (32%), киберсигурността (31%), иновациите и разработката на нови продукти, скоростта на въвеждане на нови продукти на пазара.

Въпреки негативния ефект върху бизнеса, над половината от анкетираните работодатели нямат установени процедури или методи за идентифициране на пропуските в ИТ уменията на служителите и/или не разполагат с необходимите рeсурси за обучение, сочи проучването.

Повечето организации (57%) разчитат на различни форми на обучение на настоящите служители, за да се справят с предизвикателствата на променящата се среда. Ясно очертана е тенденцията за нарастване на дела на онлайн курсовете, които стават водеща форма за обучение и развитие на ИТ кадрите.

В последните 10 години в България се наблюдава увеличаване на търсенето на ИТ обучение и в това отношение пазарът достигна определено ниво на зрялост, което се изразява в по-добро планиране на нуждите, като познатото в миналото ударно изразходване на бюджета в края на годината почти изчезна. Разбирането, че обучението е инвестиция, намира все по-широк прием сред ръководството на българските компании. За много от търсените обучения вече има локални сертифицирани центрове, а очакванията на клиентите са значително по-високи, посочиха от New Horizons Bulgaria.

Едновременно с това цените на провежданите в България ИТ обучения са от 2 до 3 пъти по-ниски, спрямо тези в Европа и САЩ. Така например, технически курс на Майкрософт, по лицензирана програма и учебни материали, в България струва средно 700 евро без ДДС. В Германия цената е между 2500 и 2800 евро, в Ирландия – 1500-1600 евро, в Латвия – 1500 долара, а в САЩ варира между 2200 и 3000 долара.

Интересен факт е ниският дял в България на ИТ специалистите, които сами заплащат за обучението си – едва няколко процента от оборота на учебния център New Horizones, докато в САЩ делът на частните лица варира от 20 до 50%. До 50% са частните лица, които сами заплащат за обучението си и в Сингапур, докато в Германия частните лица са около 20%, но всички те са субсидирани от държавни програми.

До 2008 г. компаниите у нас назначаваха с много нисък праг на изискванията и след това обучаваха новопостъпилите според нуждите си. След началото на кризата набирането на хора беше замразено, а изискванията при наемане – повишени. Това доведе до увеличена мотивация към самостоятелно повишаване на уменията и сертифициране от самите кандидати с цел по-добра видимост сред стотиците кандидатури, поясниха от New Horizons.

Сериозно влияние оказват и различните европейски програми за подпомагане на квалификацията, но ограничения им бюджет обикновено е достатъчен за по-базови квалификации или езикова подготовка. В момента се наблюдава почти удвояване на интереса от частните лица към обучения, в сравнение с 3 години назад.

Коментари по темата: „ИТ уменията изостават от технологиите”

добавете коментар...

  1. Ивайло

    ИТ професията е доста неблагодарна, хора с голям опит могат да останат извън борда заради рязка промяна в технологиите

  2. sisi

    A защо толкова голям разтеж и се казва, че ако се заемат 1000 места ще се отворят други 2000? 🙂

  3. palamud

    Айде да не се заблуждаваме. Обучен не означава – научен!
    Много добре знаем, че човек научава това което иска, а не това което се преподава 🙂
    Може би просто тези нови технологии не се приемат от масата или може би просто са излишни.
    Все пак тези които искаха научиха windows със или без обучение. Защото им трябва 🙂

  4. хатер

    ми то ако не изоставаме, какво ще ядат тези програмисти!

  5. Бат Илия

    Подкрепям и това което казва 🙂 . Огромни корпорации със стотици разработчици изстискват каквото могат само и само през 2-3 години да излизат с уж нови продукти. После всичко това се стоварва върху един индивид който трябва да наваксва това което стотици са разработвали с години.

  6. :)

    Аре да спрем да си говорим глупости. ИТ гигантите непрекъснато си сменят технологиите не толкова от необходимост за подобрение, а по-скоро за да продават обучение, измислени титли, точки и прочее.

    Крайният резултат е, че вече повечето компании не търсят мислещи инжинери, а технолози с необходимите количества бумаги. С други думи, интензивно се връщаме назад в интелектуалното развитие.

    Т.е. компаниите получават не това, което твърдят, че искат и търсят. Получават това, което стимулират като поведение у служителите и кандидатите за работа.

  7. FunCho

    Бегъл разчет от моя страна:
    в България струва средно 700 евро без ДДС.840 euro 1200 евро (която май е над средната за бранша тук) = 70% от месечната заплата
    В Германия цената е между 2500 и 2800 евро, Минимална работна заплата (на чистачка на WC) 1200 евро …. нямам данни за IT и няма да смятам нататък
    в Ирландия – 1500-1600 евро,
    в Латвия – 1500 долара,
    а в САЩ варира между 2200 и 3000 долара.4400 $ min/month 6000 avg/month = 50% от месечната заплата
    За който не вярва:
    http://www.bls.gov/oes/current/oes151142.htm Nice, a?!

    “http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/10/31/
    1191952_partiiata_na_merkel_shte_se_bori_za_minimalna_zaplata/”

  8. Бат Илия

    "93% от работодателите в глобален мащаб отчитат, че има разминаване между необходимите и наличните умения"

    Е то на работодателите това им работа да мрънкат постоянно за да те карат да се чувстваш като някакъв абсолютен нагляр ако идеш да искаш увеличение.

    Едва като ти писне и тръгнеш да си вдигаш партакешите се оказва, че има "компромисен вариант".

  9. admin

    Това показва че липсва пазар при наемането и обучението на кадри в ИТ сектора. Ако има реален пазар ще има правила и принципи при наемането на кадри и ще даде възможност да се инвестира в подобни програми за индивидуално обучение. Сиреч, никой няма да инвестира в човек без връзки, прекалено рисковано е при намирането на работа. Обучението е само едната страна на медала, другата е реализацията а там време за губене няма.

Коментар