Турските власти забраниха сайта YouTube

На 7 март най-големият турски доставчик на Интернет Turk Telekom блокира достъпа до сайта YouTube по нареждане на турското правителство. През миналата седмица в турските медии многократно излизаха материали за виртуалната война между турци и гърци, разгоряла се на YouTube, предава Асошиейтед Прес. Враждуващите страни публикували видео материали, съдържащи обиди по адрес на противника.

В последното видео, което всъщност преляло чашата и станало формален повод за блокирането на достъпа до сайта, бил направен намек за нетрадиционната сексуална ориентация на мъжкото население на Турция. В клипа се говорело не само за събирателния образ на турчина, но се споменавало и името на бащата на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Видео клипът бил отстранен от сайта след лавина от писма от възмутени турски граждани.

В Турция оскърблението на нацията като цяло и на Мустафа Кемал Ататюрк в частност се разглежда като углавно престъпление. Това е предизвикало образуването на съдебно производство, в хода на което е издадено предписанието за блокиране на достъпа до YouTube.  Интересен е фактът, че предписанието касае само Turk Telekom. Клиентите на останалите турски доставчици на Интернет могат да ползват портала YouTube без ограничения.

Турция не е единствената държава, която налага рестрикции по отношение на достъпа до YouTube. От март 2007 г. е в сила забрана за ползването му в австралийските училища. Миналата година властите в Иран също спряха достъпа до YouTube и някои други развлекателни сайтове.

Коментар