Плащаме все повече такси чрез POS терминали

Расте броят на POS-терминалите в държавната администрация. Българите все по-често плащат данъци и такси чрез устройствата, за да пестят от банкови такси, съобщи БСК.

По данни на „Борика – Банксервиз” АД, към края на септември 2012 г. в офисите на държавната администрация в цялата страна е имало инсталирани общо 268 POS-терминала при едва 30 през миналата година. Граждани и фирми са превели само за септември тази година общо 4 млн.лв. чрез устройствата, като средната преводна сума е била 120 лв.

Плащането чрез POS-терминал пести на данъкоплатците таксите за превод чрез банките. Нещо повече, таксите за POS-терминалното обслужване, съгласно приетите нормативни промени, се поемат от съответните административни структури (получателите на плащанията). Преди промените съществуваше парадоксалната практиката такса за банков превод да надхвърля дължимата административна такса, коментира БСК.

Предложението за плащане на данъци и административни такси чрез POS-терминали бе именно на стопанската камара. Реализацията стана възможна с промени в данъчното законодателство, с които се ангажираха председателят на Комисията по бюджет към НС Менда Стоянова и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Коментар