Хакерите се насочват към медицинската техника

Компютърните хакери атакуват все по-често софтуерно-контролирани медицински устройства от рода на пейсмейкъри, инсулинови помпи и дефибрилатори, твърди компанията за сигурност Bitdefender.

Болниците и медицинските центрове са податливи на този тип атаки, ако не обновяват операционните си системи и софтуер за защита и ако използват незащитени VPN (частни виртуални мрежи).

Мотивът на хакерите е да крадат данни за пациенти, които са известни публични личности, и да забавят критичните системи, посочва Bitdefender пред британското издание IT Pro. В друг сценарий хакерите крадат базата данни на болницата и я използват да „спамят” пациентите с фалшиви лекарства.

По-рано и други компании, сред които McAfee и Akami, предупредиха за опасността от атаки срещу медицинската техника. Същевременно, Сметната палата на САЩ поиска затягане на регулациите за използване на медицински устройства с цел защита от кибер атаки.

Лаборатория Касперски коментира, че засега няма доказателства за използване на зловреден код, който атакува медицинския софтуер и оборудване. Но това е риск, който не може да бъде изключен, уточнява компанията.

Медицинските системи имат критично значение, тъй като могат да направят разликата между живота и смъртта. Ето защо мисълта за влияние на зловреден софтуер върху работата им е ужасяваща, коментира представител на Лаборатория Касперски.

Много от „чувствителните” данни се съхраняват в медицинските системи, което ги прави потенциално интересни за киберпрестъпниците – те могат да инсталират спайуер в устройствата и чрез него да откраднат и продават медицинска информация.

Коментар