Пет български университета изграждат дигитални библиотеки

Пет български университета внедриха системи за изграждане на електронни библиотеки. Проектът за дигитализиране на книги от хартиен носител се финансира от Европейския съюз по Оперативна програма ”Регионално развитие”.

Е-библиотеки ще имат софийските Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Университет по архитектура, строителство и геодезия и варненските Икономически университет и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”.

Системите се базират на технологична платформа, разработена от Xerox, и се внедряват от компаниите Колбис и Лирекс БГ. Проектът цели по-ефективно управление на книжния фонд, улеснен достъп на студенти и преподаватели до академична литература и намаляване на директните разходи на библиотеките.

Библиотеките на изброените университети разполагат с общ Фонд “Книги” от над 680 000 заглавия и Фонд “Периодика” – с повече от 230 000 заглавия. В това число са редки екземпляри, уникални документи, скици, специализирана литература, множество списания, книги и експертни научни обзори, научни изследвания и проекти, учебни помагала, свързани с преподавателската дейност и др.

С годините тази книжнина се увеличава прогресивно и пред библиотеките стои предизвикателството тя да бъде съхранявана, организирана и читателите да получат лесен достъп до нея. Внедрената система ще помогне на университетските библиотеки да изградят нова методология за съхранение на академичната памет чрез преобразуване на наличния книжен фонд в дигитална библиотека.

От началото на академичната учебна година всеки университет предлага на своите студенти и преподаватели възможност за ползване на дигитално съдържание, което непрекъснато се увеличава. Технологията позволява цифровизиране на близо 500 000 книги в рамките на петгодишен период.

Включените в проекта университети представляват десет процента от всички висши учебни заведения в страната, като добавянето на нови университети би довело до изграждане на огромна дигитална среда за споделяне на информация сред академичната общност в страната.

Преобразуването на наличния книжен фонд в дигитален се извършва от високоскоростен, автоматизиран скенер за книги. Той използва редица патентовани технологии и гарантира минимална възможност за повреда на книжното тяло. Устройството представлява V-образен скенер с вакуумно прелистване и автоматични корекции за качество на изображението, в това число възможности за ретуш и разпознаване на символи (OCR).

Устройствaта от серията KABIS позволяват сканиране на до 3000 страници на час чрез камери с резолюция над 21 мегапиксела, което създава предпоставки за цифровизирането на огромен обем от наличния книжен фонд.

Новата система изцяло променя конвенционалния път, по който читателите достигат до търсената информация. В проектите се ползват вече наличните в библиотеките системи за електронен каталог, които с помощта на новите технологии на Xerox се превръщат в пълноценни дигитални библиотеки, достъпни през уеб портал. Така абонатите на библиотеката получават достъп до книжния фонд и през своя персонален компютър, в удобно за тях време.

Библиотеките с интегрирани системи за създаване на цифров библиотечен фонд използват един и същи програмен и апаратен модел. Това дава възможност те да синхронизират и споделят издания помежду си. Обединявайки своите електронни фондове, библиотеките могат да предложат на читателите по-богат информационен ресурс.

За адекватното функциониране на една библиотека е необходимо да бъде актуализиран ежегодно нейния книжен фонд. Това изисква закупуване на множество различни заглавия, по 3-4 екземпляра от всяко, което представлява сериозна финансова инвестиция. С натрупване на нови издания към вече наличните книги се увеличава трудността по организиране, архивиране, съхраняване и управление на книгите.

Дигиталната библиотека позволява закупуване на единични екземпляри от всяко заглавие, които да бъдат дигитализирани, както и директното въвеждане на електронни книги. Така оригиналите се предоставят само при необходимост и по-ценните от тях са защитени от амортизация.

Библиотеките, в качеството си на естествен собственик на хартиен книжен фонд и притежаващи цифрово хранилище от цифрови оригинали или хартиени такива в електронна версия, могат да си позволят печат при поискване. Цветното печатно оборудване на Xerox позволява автоматизирано създаване на книги, брошури, учебни материали и помагала, които могат да бъдат отпечатани при поискване, заявено от читателя или академичното ръководство на университетите, по заглавия и страници.

Коментар