Име на планина в Google Earth вбеси кмет

  
Кметът на германския град Бад Тьолц е ужасно ядосан, че Google Earth назовава близката планина с името на Хитлер.
Официалното име на високия 1,205 метра масив близо до баварския град е Хейгелкопф. По време на Третия райх обаче за кратко той е носел името на фюрера.

Тогава градският съвет на Васкенберг, подобно на много други градове в Германия, обявил Хитлер за почетен гражданин и нарекъл хълма на неговото име. През юли 1933 г., на върха му била издигната 10-метрова осветена свастика. Тя останала там до края на Втората световна война през 1945 г.

Кметът Георг Келнер е вбесен. Пред вестник "Der Spiegel" той казва възмутено, че през целия си 64-годишен живот никога не е чувал името „планина Хитлер.“ От Google твърдят, че името е сбъркано, поради „техническа грешка“.
Този инцидент обаче не е единствен. Има и други случаи, когато референции към нацистка Германия и нейните символи са предизвиквали гневни реакции. Миналата година любители на Google Earth откриха един фонтан в белгийския град Маасмехелен, който от въздуха прилича на свастика. Фонтанът освежава безметежно града от повече от 27 тодини. Въпреки това , кметът на градчето е обещал да го замени с друг, страхувайки се, че в противен случай градът ще бъде порицан.
Други пък откриха свастиката във формата на сграда на военноморска база в Коронадо, Калифорния. Едва ли обаче проектантите са търсели нарочна прилика с нацисткия символ.

Коментар