Експерти: Облачните браузъри са уязвими

Облачните браузъри от рода на Opera Mini и Amazon Silk Could могат да предоставят на хакерите безплатни изчислителни ресурси, твърдят експерти от компанията eScan. Те осигуряват потребителски интерфейс, а голяма част от изчислителните задачи, свързани с обработката на уеб страници, се предават за изпълнение на отдалечени сървъри и именно тук е шансът на хакерите.

Този вид браузъри са най-актуални за мобилни устройства, които имат по-малки изчислителни възможности в сравнение с настолните компютри. С масовото навлизане в употреба на смартфони и таблети облачните браузъри стават все по-популярни и все по-често привличат вниманието на кибер престъпниците и хакерите.

С помощта на модела за разпределени изчисления Google MapReduce, експертите на eScan са изпълнили успешно редица стандартни изчислителни функции в облачната инфраструктура на няколко браузъра. По същество, експериментът показва възможността за безплатно използване на облачните ресурси с цел изпълнение на странични задачи.

Хакерите могат да използват свободните облачни ресурси за взлом на пароли и логини, например. Необходимите за тази цел изчисления се извършват именно в облачната инфраструктура, тъй като там може лесно да се прилага паралелна обработка и едновременно изпълнение на няколко машини.

Освен това кибер престъпниците имат възможност да провеждат чрез уязвимите облачни браузъри и успешни DDoS-атаки. Например, да дадат на изчислителния облак некоректни или прекомерно ресурсоемки задачи, като по този начин го извадят от строя и съответно изключат голям брой обслужвани устройства.

Коментар