ЕК създаде онлайн база данни с жени, готови за мениджъри

Списъкът от 8 000 „жени, готови да заемат позиции в управителни съвети в световен мащаб” в рамките на инициативата „Жени в управителни съвети” се прехвърля в онлайн база данни, съобщи днес Европейската комисия. Всички жени, включени в този списък, отговарят на строгите критерии за корпоративно управление, определени от дружествата, допуснати до борсова търговия, притежават нужните квалификации и са готови да участват в управителните съвети от днешна дата.

Списъкът сега ще бъде достъпен за справки онлайн за предприятия и агенции за подбор на ръководни кадри и показва ясно наличието на голям брой жени с високи квалификации, които могат да допринесат за управлението на дружествата в Европа и по света, посочват от Брюксел. Време е да се преодолее невидимата бариера, която възпира тези жени да станат членове на управителните съвети, се казва в официалното изявление.

„Често се изтъква доводът, че няма достатъчно квалифицирани жени, които да заемат позиции в управителните съвети. Днес европейските бизнес училища и бизнес училищата по света преодоляват тези предразсъдъци и невидимите бариери! Списъкът показва, че квалифицираните жени са налице – и че техният брой е 8 000. Дружествата следва да се възползват от този неизползван резерв от потенциал”, коментира заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието.

Списъкът и форумът в справочната база данни на жените, готови да заемат позиции в управителни съвети в световен мащаб, ще бъдат под управлението на „Financial Times Non-Executive Directors’ Club” в рамките на световната бизнес платформа „LinkedIn”. Всички жени, изброени в базата, се считат за подходящи за позиции на управленско равнище в дружества, допуснати до борсова търговия, и отговарят на точен набор от критерии, разработени и определени през последната година и половина от членовете на организацията на европейските бизнес училища/инициативата „Жени в управителните съвети”.

За да бъде част от тази база данни, всяка кандидатура официално се оценява и преразглежда, като се допускат единствено тези жени, които отговарят на критериите. Участващите бизнес училища и професионални организации прилагат същите критерии за своите участващи бивши ученици и членове.

По-специално, всички жени в списъка имат най-малко пет години опит на една или повече от следните позиции:

• председател и/или директор без изпълнителни правомощия на предприятия, допуснати до борсова търговия/частни предприятия,
• президент, главен оперативен директор, главен финансов директор или друг пост на главен директор или директор с изпълнителни правомощия в предприятия, допуснати до борсова търговия/частни предприятия,
• член на семейството и управляващ акционер на управителни съвети на големи семейни дружества,
• директор на  правителствени агенции,
• директор на организации с нестопанска цел,
• професионалист в институционална инвеститорска общност,
• старши партньор в професионални одиторски дружества, чиито клиенти са управителни съвети и техните комитети,
• предприемач,
• старши учени със съответния опит

През ноември 2012 г. Европейската комисия предложи законодателство за подобряване на баланса между половете в управителните съвети на дружествата въз основа на постижения и квалификации. В предложената директива се набелязва минималната цел до 2020 г. 40% от членовете без изпълнителни пълномощия в управителните съвети на европейските дружества, допуснати до борсова търговия, да бъдат от по-слабо представения пол, а за публичните предприятия, допуснати до борсова търговия срокът е 2018 г.

Като допълнителна мярка в предложението са включени също „гъвкави квоти”: за дружествата, допуснати до борсова търговия, се предвижда задължение да си определят сами цели за саморегулиране относно представителността на двата пола сред директорите с изпълнителни пълномощия, които трябва да бъдат постигнати до 2020 г. (или 2018 г. за публичните предприятия).

В съответствие с практиката на Европейския съд относно утвърдителните действия, при еднакви квалификации предпочитание се отдава на по-слабо представения пол, освен ако една обективна оценка, при която се вземат предвид всички критерии, които са специфични за отделните кандидати, не наклони везната в полза на кандидата от другия пол. Държавите членки ще трябва също да предвидят целесъобразни и възпиращи санкции за дружествата, които нарушават предложената директива.

От доклада на Комисията от март 2012 г. стана ясно, че управителните съвети на дружествата в ЕС понастоящем са доминирани от един пол. Освен това между отделните държави съществуват големи разлики, така например съответно 27% и 26% от членовете на управителните съвети на най-големите предприятия във Финландия и Латвия са жени, а в Малта и Кипър този процент е съответно 3% и 4%.

Напредъкът е видим само в държави, които са въвели правно обвързващи разпоредби за управителните съвети на дружествата. Франция, която през януари 2011 г. въведе със закон квоти, допринася сама за повече от 40% от общото изменение в целия ЕС, отчетено между октомври 2010 г. и януари 2012 г.

по темата: „ЕК създаде онлайн база данни с жени, готови за мениджъри”

добавете коментар...

  1. Ванко1

    Основната цел на подобни списъци е я си дайте парите на нас, за да ви включим, а пък после после ще си чакате. В крайна сметка, за да стане нещо носете още пари, за корумпиране на когото трябва и да си купите длъжност с висока заплата и малко работа за вършене.

  2. Минувач

    Кубрате, напълно съм съгласен с теб. Сигурно и повечето хора ще се съгласят ! Както бях казал в подобна новина – жените които стават за ръководни длъжности работят това. Тук вече почна да става дискриминация. Като чета статията и гледам че има жени които са имали високи постове, но незнайно защо не са там …. След като са имали такива позиции какво реват !!!

  3. Хан Кубрат

    Направо да решат и в кои ЧАСТНИ компании и да ги назначат насила.

    Няма не искам, няма недей. Щом ЕС каже трябва да стане. Това по Тошово време го имаше само.

    Умопомрачителни дебили изхранваме и угояваме в този ЕС и харчат пари за какви ли не "нужни" и "наболели" въпроси

Коментар