Виждаме и зад гърба си с 3D шлем

Създателите на шлема FlyVIZ са изчислили, че са необходими средно 15 минути за адаптация

Създателите на шлема FlyVIZ са изчислили, че са необходими средно 15 минути за адаптация

Високотехнологичен шлем позволява на всеки човек да вижда какво се случва и зад гърба му. FlyVIZ се състои от 3D очила на Sony и специална панорамна камера, която предава картина за всичко около потребителя в реално време.

Първоначално изображението постъпва в лаптоп, където се обработва от специален софтуер, след което се предава към триизмерните очила на Sony. Използването на подобна усложнена технология се налага поради факта, че човек не може да вижда в 360-градусов диапазон, за разлика например от гълъбите.

Софтуерът премахва всички изкривявания на картината и компресира по специален начин видеокадрите. Полученото съдържание се изпраща към очилата и не вреди на очите.

Привикването към панорамното зрение обаче не е толкова просто. Създателите на шлема FlyVIZ са изчислили, че са необходими средно 15 минути за адаптация, като през този период е най-добре потребителят да не прави нищо, иначе рискува да се дезориентира.

Шлемът FlyVIZ в момента е наличен само в един екземпляр. Явен недостатък на технологията е необходимостта от лаптоп като посредник в обработката на изображението. Предполага се, че в бъдеще Sony ще съумее да елиминира нуждата от мобилен компютър за сметка на други хардуерни и софтуерни средства.

Коментар