PlayStation управлява танк в Сирия

Сирийски бунтовници създадоха бойна машина от обикновен автомобил. Самоделният танк Sham II се управлява с помощта на геймърска конзола Sony PlayStation.

Sham II може да се придвижва и стреля, а освен това има много сериозна броня за защита. Корпусът на танка е обшит с 25-милиметрови стоманени листа, които издържат на изстрели от всяко оръжие с калибър до 23 мм, като същевременно машината остава лека и маневрена.

Sham II се отличава и с малки размери. Машината стъпва на дизелов автомобил и е дълга около четири метра. На покрива е монтирана картечница с калибър 7,62 мм, която може да се управлява пряко от кабината с помощта на геймърската конзола PlayStation.

На корпуса на танка са монтирани пет камери – три отпред, една отзад и още една на картечницата. Те се явяват „очите” на водача, с помощта на които той управлява бойната машина и стреля.

Sham II може да се управлява от само един човек, макар че са предвидени два контролера и два дисплея, които показват изображения от камерите. Единият комплект е предназначен за управлението на танка, а вторият за стрелбата.

В момента е наличен само един танк Sham II. Това е втора, значително подобрена версия на машината. Първият модел нямаше броня. Създаването на танка е струвало на сирийските бунтовници около 10 000 долара без картечницата и патроните за нея.

Коментар