Китай ще забрани анонимността в интернет

Китайското правителство обмисля да въведе закон, който задължава цялата половин милиардна интернет общност да се идентифицира с истинското си име в мрежата. Доставчиците на интернет услуги и други мрежови оператори ще бъдат натоварени с нелеката задача да осигурят реална самоличност на своите клиенти, съобщи информационният портал Xinhuanet.

Китай разработва сама своята интернет инфраструктура. Втората важна стъпка на властите е да създават правилата за нея. Новият закон ще доведе до затваряне на всички вратички, които осигуряват анонимност на китайските интернет потребители.

Страната има опит в подобни рестрикции, тъй като вече наложи законно изискване за идентификация при закупуване на SIM карта, регистриране на широколентов интернет достъп и активиране на клетъчни услуги.

Ако подобна стратегия бъде въведена във всички области, властите ще могат да създават обширно портфолио на дигиталната активност на китайските потребители. Тези стъпки ще предизвикат и политически колапс, защото много от дисидентите разчитаха на онлайн анонимността, за да избегнат преследване.

Междувременно, Министерство на промишлеността и информационните технологии продължава да придвижва напред плана си за задължаване на разработчиците на софтуер да прилагат лична идентификация при качване на приложения в електронния магазин за приложения на Китай.

Коментари по темата: „Китай ще забрани анонимността в интернет”

добавете коментар...

  1. klm

    При сегашната анонимност в кавички поне можеш да си останеш анонимен стига да не предизвикаш интерес с действията си. А ако се приеме подобно нещо всеки ще знае кой е всеки друг в мрежата, независимо дали го е грижа или не. Така че сегашното положение е много по- за предпочитане.
    Ако си убеден, че гражданското общество не е в състояние да постигне нищо, мислиш точно както на лошите им се е най-удобно. Защо да ги улесняваш? Нали ако не се беше вдингал шум за АКТА щяха да я прокарат и щяхме да разберем едва когато сме пред свършен факт? Същата история и с регулациата на интернет от ITU. Именно благодарение на съвестни хора и граждански организации като EFF, FSF и подобни рrivacy organizations все още не са ни сложили намордник на интернета като в Китай.

    Ако постоянно си повтаряме, че от нас нищо не зависи е 100% сигурно, че така и ще бъде. Така че е в пъти по-добре да сме както казваш ти наивни, защото така поне има малък шанс нещо да се случи, иначе става като в оня виц:
    -Господи, моля те нека и аз най-накрая да спечеля от тотото!
    -Хубаво, ама пусни поне един фиш де!

  2. :)

    За съжаление както беше отблязано в един никак не случаен филм "as long as the matrix exist, the human race will never be free"

    Ако човек се замисли по-надълбоко, човешкото общество никога не е било по-свободно от това , което решат управниците му.
    В някои страни "каишката" е по-хлабава, в други по-стегната, но страни без каиш, няма 🙂

  3. ---

    Този цитат:
    "Страната има опит в подобни рестрикции, тъй като вече наложи законно изискване за идентификация при закупуване на SIM карта, регистриране на широколентов интернет достъп и активиране на клетъчни услуги."
    показва, че и България върви по стъпките на Китай. Нали и тук вече наложиха да няма анонимно SIM карти (а престъпниците лесно ще се снабдят с практически анонимни – просто закупувайки я чрез някой случаен ром от някое затънтено село)…

  4. ---

    Анонимност и интернет – това са две съвсем несъвместими понятия. Винаги си имаш IP адрес и съответен интернет доставчик, които никак не са анонимни!
    В Китай целят друго. Искат гражданите им да са наясно, че не са анонимни, а не да си мислят че могат да са анонимни.

    А klm наивно смята, че от "гражданското общество" нещо зависи. То и спрените тази година закони против свободата на интернет всъщност не са за запазване на илюзорната анонимност (която както споменах всъщност я няма), а за озаконяване на масовите глоби за хората, които ползват интернет, така както е общоприето.

  5. klm

    Пълния контрол и липса на анонимност в интернет са си тайна мечта на почти всяко правителство. Само че на запад гражданското общество още не сме деградирали чак дотам че да го позволим.

    Какво друго да се очаква от държава под робството на една престъпна идеология? Икономическите успехи не са достатъчни да оправдаят съществуването на този строй и превръщането на личността в куха пропагандна фуния. По-добре бедни, но свободни. А най-добре е и богати и свободни :p

Коментар