Китай отвори системата си за навигация

Китай пусна за обществено ползване в азиатско-тихоокеанския регион своята система за глобално позициониране Бейду (BeiDou Navigation Satellite System, или BDS), която се явява аналог на вече наложените GPS и Глонас.

Досега достъпът до системата беше ограничен само за нуждите на военни и правителствени организации. Очаква се към 2020 г. Бейду да превземе 70-80% от навигационните услуги в Китай, съобщи chinadaily.com.cn. През миналата година делът на GPS на местния пазар възлизаше на 95%.

Бейду определя местоположението на потребителя с точност 10 метра, а скоростта на движение – с точност до 20 сантиметра в секунда. Времето за синхронизация на сигнала е около 50 наносекунди.

Засега електронните устройства за Бейду са няколко пъти по-скъпи от аналогичните решения за GPS. Цените обаче ще падат, тъй като китайските компании бързо ще усвоят производството на масови потребителски системи за Бейду.

В момента системата разчита на 6 спътника. Китай планира да увеличи броят им до 46 в следващите десет години. Първият спътник на BDS беше пуснат през 2000 г, а шестият излезе в орбита на 25 октомври т.г. Бейду се ползва ограничено от 2003 г. за контрол на движението по пътищата, от синоптиците и националните спасителни служби.

Коментар