Sony създава джойнт венчър с InterDigital

Американското дъщерно дружество на Sony създаде съвместен джойнт венчър с компания InterDigital, специализираща в безжични телекомуникационни разработки. Споразумението включва лицензиране на патентовани 3G и 4G технологии за продуктите на Sony.

Съвместното предприятие Convida Wireless е втората важна сделка за InterDigital в последните дни. Първата беше с канадския производител на смартфони RIM и включва лицензиране на 4G технология (вкл. LTE и LTE-Advancd) за продуктите BlackBerry.

Неотдавна InterDigital се спрягаше за придобиване от гиганти като Google, Apple и Qualcomm. До сделка обаче не се стигна, след като Intel се съгласи да купи 1700 патента от InterDigital, свързани с 3G, Wi-Fi и LTE технологии за сумата от 375 милиона долара. Това, от своя страна, доведе до патентни вражди на компанията с Nokia.

В четвъртък тази седмица InterDigital подаде жалба в Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) срещу Huawei, Samsung, Nokia, ZTE и още няколко компании, обвинявайки ги, че продават 3G и 4G безжични устройства, които нарушавали до седем патента нейни патента на територията на САЩ.

Според съвместното изявление, Sony и InterDigital ще съчетаят опита на японската компания в потребителската електроника с технологиите „machine-to-machine” (M2M) на InterDigital и научните й изследвания върху управлението на трафика. M2M позволява както безжични, така и кабелни системи да комуникират с други устройства със същото приложение.

Съгласно условията на споразумението, всяка страна ще допринесе както финансово, така и ресурсно за допълнителни изследвания върху M2M технологията и за развитие на платформа, за която впоследствие ще се грижи InterDigital.

В официално изявление Тошимото Митомо от американското подразделение на Sony посочва, че компанията дава приоритет на M2M, а InterDigital е най-добрият възможен партньор в тази област, благодарение на опита и инженерите, с които разполага. М2М технологията на InterDigital вече е намерила приложение в платформи на Intel, Mformation, Sensinode, Intecs и Butler.

Коментар