Съдия отхвърли иск срещу Google

Промени в политиката на Google за конфиденциалност на повечето от продуктите й предизвикаха остри реакции от потребителите през миналата година. Както е известно, компанията реши да създаде единна политика за конфиденциалност и направи възможно споделянето на данни между отделните Google услуги.

Много от потребителите заплашиха да спрат да използват услугите на интернет гиганта, а една част предприеха съдебни стъпки срещу компанията.

Едно от делата, заведено срещу въпросната политика на Google, беше отхвърлено от съдията, който не успя да види реална вреда от наложените промени, съобщи softpedia.com. Искът срещу специфични промени беше отхвърлен, заради невъзможността на ищците да докажат, че са били ощетени по някакъв начин от промяната на политиката на Google.

От решението на съда става ясно, че ако потребителите не могат да докажат, че са им нанесени щети, то съдът няма да наложи каквито и да било наказания на интернет компанията. Повечето хора са разстроени главно от факта, че си представят какво Google може да направи с техните лични данни. Истината е, че Google имаше свободата да го направи и без промените, които въведе.

Ключът на проблема не е това, какво интернет компаниите и правителствата могат да направят с цялата събрана информация за потребителите, а това какво действителност правят с нея. До този момент, никой не е успял да докаже в съда, че Google в рамките на новата или старата си политика за защита на личните данни е злоупотребил с предоставените от потребителите и данни.

И други играчи в интернет индустрията работят по същия начин и вече споделят данни между отделните си продукти. Така например, Facebook наскоро реализира тези свои намерения и в момента може да споделя данни с Instagram.

Коментар