Cisco разкри източниците на зловреден код

Повечето потребители вярват, че сайтовете за възрастни, хазарт и тези в областта на фармацевтиката са отговорни в най-голяма степен за разпространението на зловреден код. Докладът за сигурността на Cisco за 2013 година обаче опровергава тези предположения.

       
         

Според анализа, търсачките, социалните мрежи, онлайн магазините и други сайтове, насочени към масовия потребител, е по-вероятно да бъдат разпространители на зловреден код. Статистически погледнато, вероятността да попаднете на зловреден код в търсачката е до двадесет и седем пъти по-голяма, отколкото на сайт, разпространяващ фалшив софтуер. Също така, сайтовете за онлайн пазаруване са двадесет и един пъти по-рисковани от сайтовете за фалшив софтуер.

При компаниите рискът от компрометиране на системите е значително по-висок, заради нарастване на тенденцията BYOD (Bring Your Own Device), която подтиква служителите да използват собствените си преносими компютри на работното място.

На въпроса за ИТ политиката, която регулира използването на някои устройства за работа, само 40% от попитаните служители отговарят, че са запознати с тях, макар че 90% от интервюираните ИТ специалисти заявяват, че на работното им място са наложени такива практики. Междувременно, 80% от служителите, които са запознати с тази политика, признават, че не се подчиняват на правилата.

Хората смесват работата и личния живот, а кибер престъпниците знаят това и заплашват не само отделния човек, но и цялата компания. Те се опитват да инжектират зловреден код в популярни уеб сайтове като тези за търсене, търговия на дребно и социални мрежи, с цел да придобият по-голям контрол.

Пълният доклад на Cisco за тенденциите в сигурността през 2013 година е достъпен на сайта на компанията. 

Коментар