Лагерът на Wintel обмисля спешни мерки за лаптопите

Компаниите от лагера на Wintel (компютри с Intel хардуер и операционна система Windows) обмислят как да съживят пазара на лаптопи. Предвиждат се редица специални мерки през второто тримесечие, вкл. намаляване на цени.

Целта е да бъде оживен пазарът на ноутбук компютри, който в момента е потиснат от набиращите популярност таблети, съобщи Digitimes.com.

Пускането на Windows 8 не доведе до ръст в търсенето на ноутбуци на потребителския пазар, в резултат на което продължава процесът на коригиране на запасите във веригата за доставки, започнал още от третото тримесечие на 2012 г.

Пазарните анализи сочат, че продажбите на таблети тази година ще достигнат близо 300 млн. броя, като половината от тях ще бъдат в Китай и други развиващи се региони. В същото време се очаква делът на ноутбуците да продължи да пада.

Производителите на чипове разбират, че намаляването на цените е единственият начин за стимулиране на търсенето на лаптопи. Те приканват ключовите играчи на Wintel пазара – Intel и Microsoft – първи да предприемат мерки, които да бъдат последвани от участниците в цялата верига за доставки.

Традиционно, лагерът на Wintel сваля цените през всяко трето тримесечие на годината. Съществуват опасения обаче, че ако Intel и Microsoft не предприемат действия по-рано тази година, това ще е пагубно за отрасъла на ноутбуците.

Intel сваля цените на своите процесори обикновено преди да пусне нови модели. През юни ще излязат чиповете Haswell, което може да подтикне процесорния гигант да намали на по-ранен етап цените на чиповете от семейството Ivy Bridge.

Не е сигурно обаче ще може ли снижаването на цените само от страна на Intel да доведе до ръст в търсенето на ноутбуци, тъй като пазарът на лаптопи е под силен натиск от таблетите, мобилните телефони и други интернет устройства.

Коментар