Хромбуците превземат лагера на Wintel

Хромбуците се търсят от крайни потребители, в образователния сектор и от бизнеса

Хромбуците се търсят от крайни потребители, в образователния сектор и от бизнеса

Повечето водещи производители на Wintel компютри (с процесор Intel и операционна сисетма Windows) вече предлагат и т.нар. хромбуци – мобилни РС под управление на Chrome OS от Google.

На изложението CES 2014 в Лас Вегас към тях се присъедини Toshiba. Японската компания показа първия си хромбук, като така почти всички партньори на Microsoft имат в продуктовата си гама компютри с Chrome OS.

Хромбуци предлагат Acer, Dell, HP, Samsung, Lenovo и Toshiba, а Asus планира да пусне тази година два хромбука с диагонали на екрана 11,6 и 13,3 инча и цени в диапазона $199-329.

По-голяма част от хромбуците се продават на цени под 500 долара. Изключение прави фирменият модел на Google – Chromebook Pixel, който струва 1300 долара.

Подобни компютри са търсени от крайни потребители, в образователния сектор, а напоследък и от бизнеса. По данни на Forrester, около 25% от ИТ мениджърите планират да купят хромбуци за своите организации.

През 2013 г. са продадени 2,5 млн. хромбука, което им отрежда около 1% от общия обем на РС пазара, по данни на IDC. Повечето машини са придобити от крайни потребители, отчитат анализаторите.

Коментар