Lenovo се откъсва на световния РС пазар

През миналата година пазарът на персонални компютри отбеляза рекорден спад. На този фон обаче Lenovo увеличава доставките на РС и се откъсва от конкурентите, сочи анализ на IDC. Продажбите на компютри през четвъртото тримесечие на 2013 г. възлизат на 82,2 млн. броя, което е с 5,6% по-малко спрямо същия период на миналата година. За цялата 2014 г. пазарът бележи спад от 10%, в резултат на слабото търсене на традиционни РС за сметка на таблети и смартфони.

През настоящата година ситуацията на РС пазара ще се подобрява, но отрицателната динамика няма да бъде преодоляна, прогнозира IDC.

Най-голям производител на РС е Lenovo – в периода октомври-декември китайската компания е увеличила продажбите си с 9% до 15,3 млн. броя, което й отрежда пазарен дял от 18,6%, спрямо 16,1% година по-рано.

Второ място заема HP, която е продала 13,8 милиона РС през третото тримесечие (спад от 8,5%) и държи 16,8% дял от пазара.

Челната тройка затваря Dell с продажби на над 10 милиона персонални компютъра. Производителят от Тексас бележи 5,8% ръст спрямо четвъртото тримесечие на предходната година и заема 12,2% от РС пазара.

В топ 5 попадат Acer с пазарен дял от 6,7% и още една тайванска компания – Asus, която държи 6,1% от РС пазара, сочат данните на IDC за периода октомври-декември 2013 г.

Коментар