Dell планира мащабни съкращения

Майкъл Дел вече е независим от акционери и може да реформира безпрепятствено компанията

Майкъл Дел вече е независим от акционери и може да реформира безпрепятствено компанията

Американският ИТ гигант Dell планира мащабни съкращения на персонал, за да оптимизира бизнеса си. Компанията от Тексас и конкурентите й на РС пазара изпитват затруднения в резултат на слабото търсене на персонални компютри.

Dell ще освободи 20% от служителите в отдела по продажби в САЩ, твърди TheRegister. В допълнение, компанията ще съкрати 30% от служителите в Европа, отговарящи за маркетинга и продажбите.

Уволненията ще засегнат служители от подразделенията за РС, софтуер, устройства за съхранение на данни и др. Точният брой на планираните съкращения не се съобщава.

Към момента персоналът на Dell наброява 111 300 души. Засега компанията не е потвърдила изтеклата информация за съкращения. От централата в Тексас обаче коментират, че в процеса на повишаване на ефективността, ръководството ще предприеме сериозни решения, които могат да повлияят на състава на персонала.

През декември миналата година Dell стартира програма за доброволно напускане, в рамките на която служители на компанията получиха предложения да напуснат срещу компенсация. Повечето от тях работят в отделите по продажби, финанси, счетоводство и услуги. Твърди се, че Dell ще прибегне до мащабни съкращения, след като изтече срокът на доброволната програма, т.е. не се очаква това да се случи в близките седмици.

В момента Dell е третият по големина производител на персонални компютри в света, отстъпвайки на Lenovo и HP, по данни на IDC за четвъртото тримесечие на 2013 г. В края на октомври компанията стана собственост на нейния основател и CEO Майкъл Дел, поддържан от инвестиционния фонд Silver Lake Lake Partners, и вече не се търгува на борсата.

Коментар