Първо цялостно решение за видео през LTE

Анализаторите прогнозират нарастване на мобилния видео трафик от 50% до 90% в следващите 3-4 години

Анализаторите прогнозират нарастване на мобилния видео трафик от 50% до 90% в следващите 3-4 години

Шведската компания Ericsson демонстрира в Барселона първото цялостно решение за предаване на видео през мобилни LTE мрежи. LTE Broadcast ще осигури доставка на качествено видео съдържание от популярни събития.

Операторите и техните медийни партньори ще могат да предложат първокласни услуги с гарантирано качество и рентабилност през LTE.

Verizon планира да въведе Ericsson LTE Broadcast за спорни събития, съобщи директорът на отдел „Съвременни решения” в компанията Париса Пандку. „В тази технология виждаме нови възможности по отношение на спорта, концертите и дори на дистанционното обучение и университетските курсове”.

Австралийския оператор Telstra ще партнира на Ericsson за провеждане на мрежовите тестове на LTE Broadcast през втората половина на 2013. “Тестовете ще покажат как можем да подобрим доставянето на видео съдържание до потребителите, които искат да ползват услугата в движение. Ключов елемент в това решение е добрата мрежова ефективност, която то предлага”, коментира Майк Райт, изпълнителен директор „Мрежи и технологии за достъп” в Telstra.

Анализаторите прогнозират нарастване на мобилния видео трафик от 50% до 90% в следващите 3-4 години. В същото време расте и натискът върху операторите да предоставят на клиентите си телевизионно изживяване навсякъде, като оптимизират ефективността и рентабилността на мрежата си.

Със своята висока скорост и капацитет, една LTE мрежа може да предложи доставка на висококачествено видео съдържание на всеки, навсякъде, по всяко време и то без буфериране.

Решението LTE Broadcast съдържа три нови технологични стандарта:

HEVC (High Efficiency Video Coding) – нов стандарт за видео компресиране, който ползва половината честотен диапазон за пренос, необходим на днешния стандарт MPEG-4 AVC.

MPEG DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH)) – стандартизира адаптивното видео доставяне към потребителски устройства, като осигурява по-добро качество на услугите, по-висока ефективност и широки възможности за генериране на приходи.

eMBMS (Evolved Multimedia Broadcast Multicast Service) – 3GPP стандарт, позволяващ на мобилните мрежи да предлагат динамично broadcast/multicast услуги за популярно съдържание в среда с повишена консумация при по-ниска цена за доставка на услугата.

Коментар