Глобул обяви 92,4 млн. евро приходи за Q4

Продължаващото намаляване на доходите на населението влияе върху телеком пазара у нас, отчете Глобул

Продължаващото намаляване на доходите на населението влияе върху телеком пазара у нас, отчете Глобул

Общите приходи на Глобул за четвъртото тримесечие на годината бележат спад от 12,9% (в сравнение със същия период на миналата година) до 92,4 милиона евро. Това се дължи най-вече на рязкото намаление на цените за терминиране, наложено от регулатора, както и заради промените в счетоводната политика на компанията, въведени през септември 2012 г. с цел хармонизация с практиките в ОТЕ Group, съобщи операторът.

Ако не се вземат предвид тези фактори, приходите на Глобул за тримесечието бележат ръст от 3,0%, докато коригираните приходи за цялата 2012 г. нарастват с 1,6% спрямо 2011 г., уточниха от компанията.

Приходите от услуги за периода намаляват с 20,9%, като телекомът отново отдава този резултат на по-ниските цени за терминиране и промените в счетоводната политика на компанията. Ако не се взимат предвид тези два фактора, спадът в приходите от услуги на оператора за четвъртото тримесечие на годината е 2,4%.

Аналогично, приходите от услуги на Глобул за цялата 2012 г. се запазват на нивата от предишната година, ако не се взимат предвид новите цени за терминиране и промените в счетоводната политика на компанията.

Печалбата на Глобул преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) за четвъртото тримесечие на 2012 г. намаляват с 27,2% (в сравнение със същия период на 2011 г.) до 28,6 млн. евро, докато показателят за печалбата преди данъци, лихви и амортизации като процент от общите приходи на компанията намалява с 6 процентни пункта до .

Без отчитане на ефекта от новите цени за терминиране, печалбата на Глобул преди данъци, лихви и амортизации за четвъртото тримесечие на 2012 г. са с 3,7% по-ниски от съответния период на предходната година, докато за цялата 2012 EBITDA запазва нивото си от 2011 г.

Клиентите на абонаментните програми на Глобул са се увеличили до 2,8 милиона, като в края на 2012 г. са с 8% повече, в сравнение със същия период на предишната година или около 62% от всички клиенти на оператора. Въпреки тенденцията за миграция на потребителите от предплатени услуги към услуги на договор, броят на потребителите на предплатените услуги на компанията също е нараснал с 2,8% през последното тримесечие на годината.

Продължава и ръстът на абонатите на фиксираните услуги на Глобул, като в края на тримесечието те наброяват почти 220 000, а абонатите на услугите за мобилен пренос на данни (без да се броят абонаментите от типа машитна-към-машина) се увеличават над два пъти спрямо същия период на миналата година.

Средното месечно потребление на един потребител за периода е нараснало до 156 минути или с 2,5% повече от четвъртото тримесечие на 2011 г., докато средният приход от един потребител е намалял с около 25% до 11,15 лв.

Общо, клиентите на Глобул са се увеличили с 5,9% през четвъртото тримесечие на 2012 г. и надминават 4,5 милиона, показват финансовите резултати на OTE Group.

Коментар