Лична информация в Интернет може да съсипе кариерата

Все по-често шефовете на компании проверяват персоналната онлайн информация на кандидатите за работа, когато взимат решения за назначения, установява ново проучване.

Репутацията в мрежата се гради чрез онлайн дейности като блогове, качване на видео материали в YouTube или използване на социални мрежи като FaceBook и MySpace. Именно това може да окаже значително влияние при кандидатстване за работа, твърди докладът на бизнес социалната мрежа Viadeo.

Според проучването, всеки пети работодател намира информация за кандидатите за даден пост в Интернет. 59% от тези работодатели казват, че намерената информация оказва влияние върху решенията им.

Около една четвърт от вземащите решения в отдела по човешки ресурси споделят, че са отхвърляли кандидатури за работа на базата на намерената информация в мрежата за съответните кандидати.

Но въпреки всичко това, повечето хора не знаят какъв ефект може да има тяхната репутация в мрежата върху професионалното им развитие.

Примери за онлайн информация, показана с цел уронване на репутация, се посочват в MySpace сайтовете, които разгласяват проблеми с алкохола или неуважение към работата. Един от работодателите, участвали в проучването, е отхвърлил кандидат, като решението се базирало на дейности, които не се вписвали етически в организацията.

Информацията в уеб обаче може да окаже и положително влияние върху кандидатстващите за работа. Около 13% от ръководителите на човешки ресурси казват, че са назначавали хора именно на базата на открити в мрежата данни за тях.

Положителната информация може да включва непознати постижения на кандидата, интернет умения, демонстрирани чрез собствен уеб сайт, и допълнителни умения, които не са били открити от приложената молба за работа.

Резултатите от проучването трябва да послужат за пробуждане на всеки, който някога и някъде в мрежата е обявявал лична информация, посочват от Viadeo. Възходът на търсачките като Google означава, че потенциалните работодатели са само на няколко кликвания от откриване на информация за желаните кандидати.

Коментар