ЕС финансира разработка на 5G мрежи

Европейската комисия ще финансира изследвания и разработки в областта на мрежите от пето поколение (5G). За първия етап от проекта са предвидени 50 милиона евро, съобщава Брюксел.

В момента на пазарите по света си пробиват път мрежите от четвърто поколение (4G). Лидери в тази тенденция са САЩ и Азия, но Европа е амбицирана да навакса изоставането и дори да поеме водачеството с 5G.

Около 16 милиона евро от планираните средства ще получи алиансът METIS, оглавяван от Ericsson. Групата ще работи по създаване на мрежа, която е от 10 до 100 пъти по-бърза от сегашните.

Друга цел на алианса е да осигури 10 пъти по-дълъг живот на батерията при комуникации машина-към-машина (M2M). Очаква се също така 5G мрежите да позволят на операторите да обслужват много повече потребители по едно и също време, повишавайки 1000 пъти капацитета за мобилни данни в дадена област.

Усилията по създаване на 5G мрежи са свързани с други европейски изследователски проекти като 5GNow, iJoin, Tropic, Mobile Cloud Networking, Combo, Moto и Phylaws, в които са ангажирани водещите телекоми и доставчици на мрежово оборудване.

В момента по света има 1,2 милиарда потребители на мобилни броудбанд връзки, като всяка година броят им расте със стотици милиони. До края на десетилетието мобилният трафик ще нарасне 33 пъти, в сравнение с 2010 г., по данни от Европейската комисия.

Коментари по темата: „ЕС финансира разработка на 5G мрежи”

добавете коментар...

  1. User

    Борба за стандарти.

Коментар