Нов сайт помага на имигрантите в Ирландия

Сайтът Vaveeva.com е новата онлайн общност на емигрантите, живеещи и работещи в Ирландия, като вече поддържа 9 езика. Целта на vaveeva е да стане част от интегрирането в обществото на ново пристигащата работна сила и да помогне за техния просперитет в страната.
Сайтът е както ръководство за оцеляване, живот и работа в Ирландия, така и място за социални контакти между хората от ново присъединилите се към ЕС страни. Поддържа версии на полски, чешки, литовски, словашки, унгарски, английски, български, румънски и китайски езици.
Посетителите на сайта имат възможност да се срещнат с други като тях, да споделят опит, да си помогнат и да разберат повече за това как всъщност се живее и работи в Ирландия. Vaveeva.com дава възможност за почти всичко – от публикуване на собствени филмчета и снимки до статии, интернет дневници, чат, табло за съобщения, новини от дома и телевизия по интернет.
“Интернет е най-лесният и удобен за тези общности начин да получат информация, съвети и да се запознаят с хора не само от своята страна, но и от целия свят” , споделя главният изпълнителен директор на Vaveeva.com – Кристин Донаги.
“Невероятно е да видиш как тези хора общуват, обсъждат различни проблеми във форумите, търсят помощ и съвет за това какво могат да очакват, докато живеят и работят в Ирландия. Ежедневно биват задавани въпроси по всички вълнуващи теми – за работа и заплащане, за това каква е образователната система в Ирландия, за това кой е, например, най-добрият ресторант в Дингл и какво ли още не”, допълва Донаги.

“Най-популярните пространства на уебсайта са местата с информация за работни места, фото и филм галериите, на които хората могат да качват свои собствени снимки и кратки филмчета, форумите и списанието”, уточнява Руън Мейгън, директор на Vaveeva.com, медиен консултант, режисьор и продуцент на филми.

“Искаме да превърнем уебсайта в нещо като MySpace или YouTube, предназначен за всички хора, живеещи и работещи извън родината си навсякъде в Европа”.
Всеки ден вече повече от 3,000 души посещават сайта, което е 90,000 посетители на месец, като 19% от тях се завръщат отново, твърдят от vaveeva. Приблизително една трета от тях са поляци, които посещават страницата или директно от Полша, или от Ирландия. След тях по брой посещаемост се нареждат китайците и литовците.
Много от членовете на Vaveeva избират да се установят в по-малките градчета на Ирландия, защото считат, че Дъблин е твърде голям и забързан град. Те използват времето си, прекарано в Ирландия, също за пътуване и опознаване на страната и нейните забележителности като Клифтън, например.
“От нашето табло за обяви става повече от ясно, че хората, които търсят работа, са високо образовани и квалифицирани”, уточнява Максин Брейди, официално лице на Vaveeva.com. „Предприемаческият дух в тези нови общности е наистина жив. Вижте само как се разраства новият бизнес и услугите на поляците на територията на цяла Ирландия”.
Уебсайта се финансира от реклами, продажби и от партньорите на сайта.
Александра Спичала Поздан е само на 26 години. Миналият октомври тя и съпругът й Томаш пристигат в Ирландия от Ополе, Полша. Тя следва антропология в университета във Вроцлав, Полша. Желанието и на двамата е било да посетят Ирландия, да поработят една година, да се потопят в културата и духа на страната ни и да спечелят средства. Живеят в Дъблин и харесват страната. През първите няколко месеца Александра работи в Dance World на Parnell Street, но бързо решава да смени работата си, за да може да използва напълно професионалните си умения и опит.
Александра споделя: „За мен не бе трудно да се установя в Ирландия – намерих си работа още първата седмица след пристигането ни, но съпругът ми срещна известни проблеми. Открих, че ирландците са добронамерени и готови да помогнат и те наистина ни помогнаха по много начини. Не съм се вписала съвсем в стила и начина на живот на ирландците, защото момичетата, с които работя, обичат да се забавляват след работа, а това не е моя стил – но винаги съм поканена и вратите им винаги са отворени за мен”.

В допълнение към предлаганата помощ и подкрепа на новите общества в Ирландия, има открит и специален фонд за подпомагане, парите от който ще се използват за помощ на хора в затруднено положение, които трябва да се завърнат у дома. След няколко месеца Vaveeva ще публикува пътеводител за Обединеното Кралство, който ще бъде последван от подобна информация за останалите страни – членки на ЕС.

Коментар