ARM подготвя супер икономичен чип Big.Little

ARM процесорите доминират в днешните смартфони и таблети

ARM процесорите доминират в днешните смартфони и таблети

Британският разработчик ARM съобщи за нов процесор, който ще снижи значително консумацията на енергия от смартфони и таблети. Концепцията, известна като Big.Little, е различна от тази в сегашните ARM процесори.

Чипът е създаден по технология, която разпознава нуждаещите се от по-голяма изчислителна мощност приложения и съответно заделя повече ресурс за тях. Икономията на енергия може да достигне 70%, което ще е голям плюс за устройствата с операционна система Android.

Новата технология позволява регулиране на честотата и енергийната консумация на всяко ядро поотделно и назначаване на определено ядро за работа с конкретни приложения. Подобно „разделение на труда” води до по-ниска консумация на енергия от процесора.

ARM вижда приложението на новите си процесори Big.Little във всеки смартфон и таблет. Компанията показа новата технология по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, където веднага привлече интереса на много от водещите производители на процесори (самата ARM не произвежда процесори, а предоставя лицензи на други компании).

В момента процесорите с ARM архитектура са инсталирани в над 80% от всички смартфони и таблети, което е сериозна предпоставка за успеха на Big.Little. Не е изключено още през тази година да се появят устройства с новия процесор.

ARM демонстрира в Барселона ефективността на Big.Little на чипове с четири и осем ядра. Първите от тях са предназначени за смартфони, а 8-ядрените ще търсят приложение в таблетите. Все още няма производител, който да е обявил конкретни планове за устройства с Big.Little.

Intel, от своя страна, влага огромни усилия да наложи своята Atom архитектура в мобилния сегмент. Компанията е лидер при РС процесорите, но изостава значително от ARM при смартфоните и таблетите.

Последните Atom процесори са по-мощни и консумират по-малко енергия от своите предшественици. Скоро Intel планира да премине към 28-нанометрово производство на Atom, а процесорите на компанията за компютри вече се произвеждат по 22-нанометрова технология.

Коментар