Windows Blue връща познатото меню Старт

Microsoft ще върне познатото Start меню с обновлението Windows Blue

Microsoft ще върне познатото Start меню с обновлението Windows Blue

В последните дни се появиха неофициални информации, че Microsoft ще пусне голямо обновление на Windows 8 към края на лятото, и по-точно през август. Windows Blue ще бъде нещо подобно на познатите сервизни пакети, макар и да не се нарича така.

Една от най-интересните промени се очаква да бъде възстановяването на стандартното меню Старт, с което са свикнали потребителите на предишните версии на Windows, съобщи InfoQ. Менюто бе заменено в Windows 8 с екран Старт с големи „живи” плочки, които показват информация от приложенията в режим на реално време.

Според редица анализатори обаче, новият екран не е удобен за управление от тъчпада на ноутбук или от обикновения екран (несензорен) на настолен РС. Търсенето на Windows 8 не оправдава очакванията, тъй като новата ОС има променен графичен интерфейс, който не допада на много потребители. Същото се отнася и за корпоративните потребители.

По данни на Net Applications, делът на Windows 8 расте бавно, като през февруари 2013 г. е само 2,67% от пазара на настолни системи, в сравнение с 2,26% през януари. Windows 7 в същото време държи 44,55%, а Windows XP – 38,99%.

Очаква се Windows Blue да повиши интереса към Windows 8 сред потребителите на РС, които засега предпочитат да останат на Windows 7. Обновлението ще позволи също така от интерфейса да бъдат премахнати онези елементи, които пречат на работата – това ще повиши интереса към системата и от страна на корпоративните потребители.

Освен възстановяване на познатото меню „Старт”, Windows Blue ще съдържа обновено ядро, уеб бразуър Internet Explorer 11 и пълна интеграция на търсачката Bing. В допълнение, обновлението ще осигури поддръжка на операционната система за таблети с по-малък диагонал на екрана – 7 и 8 инча.

Windows Blue ще се разпространява безплатно. Заедно с неговото излизане, Microsoft може да въведе и нови модели за плащане за операционната система, както при облачния пакет Office 365.

Коментари по темата: „Windows Blue връща познатото меню Старт”

добавете коментар...

  1. Bogomil

    Microsoft направи това с Windows 8 което Canonical направи с Ubuntu.
    Вместо да си държат стандартната работна среда и да дават опция за втора при избор на клиента, те го натрапват по подразбиране, все едно продукта си е за тяхна лична употреба а не комерсиален.

  2. emo

    ами то така стана и с Widows Vista ама не мисля че Windows 8 е чак толкоз голям провал .. това че много избързаха да го пускат .. хората още със 7-цата не са свикнали .. и също един голям фал на 8-цата е това с метрото дето направиха .. нито е удобно нито работи както трябва ..

  3. asd

    какъв то и да е сервизен пакет да въвеждат… w8/blue ще си остане голям провал за microsoft

    не че са винивни, но много бързат…

Коментар