Музика в iTunes вече без DRM защита

Музикалната компания EMI ще започне да продава цялата си музика през он-лайн услугата Apple iTunes без DRM защита, съобщиха в съвместно изявление EMI и Apple на пресконференция в Лондон. Всички незащитени с DRM музикални изпълнения ще бъде достъпни в iTunes Store за 1.29$, а потребителите ще могат да ъпгрейднат вече закупена музика от EMI за 30 цента.

EMI подобрява и качеството на музиката. Каталогът ще бъде достъпен като 256Kbps AAC файлове (досега беше на 128Kbps). Възможността потребителите да си закупят по-качествена музика и да я слушат на устройство по техен избор се очаква да увеличи значително продажбите, смятат от EMI.

Потребителите, които не се интересуват от по-високото качество на песните и незащитените с DRM AAC файлове, все още ще могат да си купуват защитени песни на 128Kbps за 99 цента за песен.

iTunes Store e първият магазин, който ще предлага висококачествена, незащитена музика от EMI. Компанията също така ще продава и незащитени музикални клипове през iTunes без промяна в цената и планира да продължи да продава пълни, ъпгрейднати албуми на съществуващите вече цени.

Изглежда обаче сякаш EMI и Apple използват като извинение подобряването на качеството на музиката, за да прикрият не липсата на защита на авторските права (DRM), а увеличението в цената на песните. Независимо каква е истинската причина за увеличението на цената, този ход на двете компании разрушава досегашния модел на ценовата схема в iTunes Store и отваря врата за другите изпълнители да започнат да оценяват своите песни различно, без значение дали са с DRM или не.

Коментар