Lenovo потвърди интерес към BlackBerry

blackberry-top

Канадската компания за смартфони BlackBerry е на кръстопът. Накъде ще тръгне зависи от успеха или провала на новата й мобилна платформа

Много анализатори се съмняват в способността на BlackBerry да запази своята независимост. Бъдещето на канадската компания за смартфони, известна доскоро като RIM, ще зависи от успеха или провала на новата й платформа BlackBerry 10.

Един от най-вероятните купувачи на BlackBerry е китайският производител на компютри Lenovo. За интерес към подобна сделка потвърждава генералният директор на компанията Янг Янкинг в интервю за Les Echos.

“Придобиването на BlackBerry би могло да има смисъл. Но първо трябва да анализираме добре пазара, за да разберем значението на компанията”, коментира Янкинг.

След неговото изявление акциите на BlackBerry поскъпнаха с 9,7%, до 14,32 долара, което е най-високия ръст от 5 февруари насам, отбеляза Блумбърг. От началото на 2013 г. ценните книжа на компанията са поскъпнали с 10%.

По-рано финансовият директор на Lenovo Уонг Уай Минг съобщи, че компанията разглежда възможността да купи BlackBerry. От китайския ИТ гигант уточниха, че Lenovo преследва ръст на бизнеса както по естествен път, така и чрез сливания и поглъщания.

От Blackberry засега няма потвърждение на появилите се слухове. Изпълнителният директор на компанията Торстен Хейнс коментира лаконично: “Както винаги в подобни случаи, ще коментираме само това, което вече е направено и готово за обявяване”.

През януари Хейнс обяви възможности за стратегическо сътрудничество с други технологични компании. Сценариите предвиждат продажба на производството на смартфони, както и на лицензи за софтуерната платформа. “Но най-важното за нас сега е успешното пускане на Blackberry 10”, уточни Хейнс.

Коментар