Скандално видео отказа Тайланд от YouTube

Тайландското правителство наложи забрана над уеб сайта за видео YouTube на територията на страната. Това стана, след като YouTube отхвърли молбата на Тайланд да премахне един видео клип от сайта си.
Въпросното видео показва как хулиган обезобразява снимка на 79-годишния тайландски крал Бумибол Адулядей. Видеото, което е с продължителност от 44 секунди, съдържа сцени как мъжът рисува със спрей по снимката на краля и след това оставя снимката на земята и започва да ходи по нея.
Последното действие е счетено за изключително оскърбително, тъй като в Тайланд вярват, че краката са най-мръсната част от тялото. От правителството на страната казаха, че видеото е сериозна обида на царска особа и отбелязаха, че въпреки молбата, отправена към Google да премахне клипа от съдържанието на YouTube, това им е било отказано.
След блокиране на сайта на територията на страната, от YouTube коментираха, че са останали неприятно изненадани от действията на правителството на Тайланд и че са започнали да разследват случая. От компанията казват също, че с все по-широкото разпространение на Интернет ще изникват и все повече културни предизвикателства.
Профилът на потребителя, качил видеото, е бил проследен до САЩ. Тайландските власти съобщават, че ще премахнат забраната върху сайта, когато видеото бъде махнато от него.

Коментар