Безцелно сърфиране в нета ощетява работодателите

Безцелното сърфиране в мрежата е станало национална епидемия, според ново проучване на британската фирма YouGov PLC. В анкета, направена сред 2412 работещи хора на територията на Англия, над две трети от запитаните признават за поне едно безцелно сърфиране в мрежата на ден. А близо една четвърт казват, че прекарват около 30% от времето си онлайн в безцелно сърфиране. Това се равнява на 2 пълни работни дни всеки месец.
Основната причина за този феномен са сайтовете за пазаруване, следвани от новинарските и сайтовете за пътувания.
Естествено работодателите не са доволни от резултатите от проучването. Това обаче не бива да ги шокира, тъй като безцелното сърфиране в мрежата е проблем, разпространен в целия свят, а не само на Острова. За проблема започна да се говори още през 2005 година.
Границата между професионалната и персоналната употреба на Интернет се размива все повече и повече. Много служители на различни фирми са започнали да разчитат на мрежата, за да свършат както професионалната си работа, така и за да изпълнят някои лични задачи, като всичко това се случва през работно време.
А като се добави и многообразието на сайтовете в Интернет, много работещи или не признават колко време прекарват в безцелно съфиране, или по-вероятно нямат представа за това.
Спортните събития, например, представляват изкушение за служителите и по-специално за мъжете. В края на февруари, в навечерието на баскетболния турнир на NCAA, познат като „Мартенска лудост”, фирмата Websense докладва, че производителността на служителите е заплашена, поради 31% увеличение на трафика в спортните сайтове и 56% в сайтовете за залагания.
От Websense предлагат на работодателите да вземат активни мерки, за да ограничат удара на безцелното сърфиране върху служителите си. Това включва и възприемане на приемлива политика за ползване на Интернет и инсталиране на уеб филтриращ софтуер.
Фирмата направи подобно предупреждение към работодателите и през май 2006 година, когато започна световното първенство по футбол. Тогава компанията обяви данни, според които 65% от мъжете и 58% от жените са признали, че разглеждат и сайтове, които по никакъв начин не са свързани с работата им.
Проучването на YouGov в Англия показва и друго негативно последствие от безцелното сърфиране, а именно, че то може да навреди на взаимоотношенията между хората на работното място. Над една трета от запитаните са казали, че техни колеги ги критикуват за безцелното сърфиране.
Вече повече от едно десетилетие в общността на психическото здраве се води дискусия за поставянето на диагноза „пристрастяване към Интернет”, каквото може да се квалифицира безцелното сърфиране. Но и до днес все още не са обособени симптоми за това заболяване.

по темата: „Безцелно сърфиране в нета ощетява работодателите”

добавете коментар...

  1. anonimen

    Нека си зададем въпроса какво е Интернет и какво ни тегли толкова кам него . Естествено че това е информацията , от там можем да научим неща които не се учат в училище , нито ги пише в някоя книга . Смятам че „пристрастяване към Интернет” или безцелно сърфиране не съществува , всеки има цел която преследва , а това че в работно време някои имат възможноста да го ползват … нека . Властолюбивите работодатели ( робовладелци ) не искат хората им да се информират и да се учат в работно време , защото тукувиж работника му дошал акъла и напуснал и си направил сам фирма благодарение на информираноста му 🙂 . Също така смятам че шефовете работодатели които се дразнят от желанието и вазможноста на работниците им да се информират , завиждат на безгрижието и свободата им , защото да си шеф не значи спокоиствие , не значи спокоен сън , общо взето всеки заплаща по един или друг начин за деиствията си а на бедния човечец не му остава нищо друго , освен да упознава света през скромния малък прозорец на бюрото си , без да може да сокосне , почувства , помирише … , това е само за шефовете !!! 🙂

Коментар