Интернет има да решава сериозни проблеми

   
Правителствени и университетски изследователи търсят начини да реконструират Интернет с цел “излекуване” от раните й. А основните болки на мрежата са три – сигурността, мобилността и широкото й разпространение, писа msnbc.msn.com.

Що се отнася до сигурността, то Интернет е била конструирана да бъде отворена и гъвкава, като се е смятало, че ще може да се вярва на всички нейни потребители. И то дотолкова, че Интернет протоколите не са били предназначени да удостоверяват потребителите и техните данни, което сега позволява на спамърите и хакерите лесно да прикриват следите си, прилагайки фалшив обратен адрес на пакетите с данни.

Настоящите инструменти за борба, като защитни стени (firewalls) и спам филтри, се опитват да контролират заплахите за сигурността. Но тъй като подобни инструменти не могат да проникнат дълбоко в мрежата, злонамерените данни продължават да се движат в Интернет, пречейки на системите и вероятно заблуждавайки филтриращите технологии.

Решението, според учените, е мрежата да бъде реконструирана и да стане скептична към всички потребители и пакети с данни още от самото начало на процеса. Данните няма да бъдат допуснати да се движат в мрежата, освен ако пакетите не бъдат удостоверени. Според изследователите, това решение може да бъде реализирано, тъй като днешните компютри са бързи и биха могли да се справят с добавъчния процес в мрежата.

Що се отнася до мобилността, тук болката на мрежата е следната. Тъй като компютрите рядко се местят, то цифровите интернет адреси са били давани на устройствата според тяхното местоположение. От друга страна, в наше време един лаптоп постоянно се намира в движение. Проблемът в момента е решен, като лаптопът сменя адреса си и се свързва отново при преместването от една безжична точка на достъп на друга. Това обаче накъсва потока на данни. Друг вариант е целият канал за трафик на данни да бъде насочен към първоначалната точка за достъп, дори когато лаптопът се мести към втора или трета точка. Така обаче, поради по-голямата дистанция, е възможно данните да се забавят.

Според учените, проблемът с мобилността може да реши като адресната система бъде реконструирана, така че адресите да са базирани повече на устройството, отколкото на местоположението. По този начин лаптопът може да задържи адреса си, дори когато се движи през множество точки на достъп.

Третият основен проблем на Интернет е широкото й разпространение. При възникване на мрежата, към нея са били свързани сравнително малък брой компютри. Разпространението на персоналните компютри и мобилните устройства доведоха до недостиг в началната адресна система. А търсенето на адреси ще се увеличи още повече с навлизане на интернет възможностите за тостери, климатици и други устройства, като например сензори за всякакви измервания – от температурата до отчитане на свободни места за паркинг.

Засега разрешаването на проблема става чрез разширяване на адресната наличност със системата Ipv6. Но дори и след цяло десетилетия, откакто тази система работи, по-голямата част от хардуера и софтуера все още използва по-старата и "по-населена" технология Ipv4. А дори и повече да мигрират към Ipv6, процесът за даване на адреси на всички сензори ще бъде много тежък.

Според учените, проблемът може да бъде решен, тъй като не всички устройства имат реална нужда от адреси. Може би сензорите в дома могат да си комуникират един с друг локално и да предават най-важната информация през гейт, който ще има адрес. По този начин, пътните полицаи в Интернет, познати като рутери, няма да трябва да проследяват всеки отделен сензор, което би увеличило ефикасността на мрежата.

Коментар