Мигновено търсене в колекциите с цифрова музика

Мигновено търсене в колекциите с цифрова музика
Любителите на цифрова музика не са най-големите фенове на Windows Media Player. Нова версия на програмата обаче е на път да обърне общественото мнение
19-05-2006
Всеки ден милиони потребители по цял свят добавят нови музикални файлове на своите компютри. Колкото повече цифрови песни имат на твърдия диск обаче, толкова по-придирчиви стават любителите на музика към възможностите на техните медийни плеъри.
Microsoft определено иска да обърне обществено мнение в полза на нейния Windows Media Player. Хората, които интензивно слушат и правят записи на цифрова музика на персоналните си компютри, досега не бяха най-големите фенове на плеъра на Microsoft. Софтуерният гигант обаче пуска нова версия на своя продукт, която обещава по-ефективно управление на набъбналите музикални колекции.
Новината от Microsoft идва едновременно със старта на музикалната он-лайн услуга Urge на MTV – проект, в който компанията от Редмънт има дейно участие. С партньор като музикалния колос MTV, бъдещето на Windows Media Player изглежда повече от оптимистично.
Новата версия 11 (бета) на плеъра е интегрирана в он-лайн услугата на MTV. А тя работи на принципа на популярните конвейери на новини, известни като RSS. Когато един потребител се абонира за Urge, услугата на MTV, той получава всеки ден на своя портативен плеър новите музикални заглавия от жанра, който е заявил.
От Microsoft твърдят, че Windows Media Player версия 11 предлага мигновено търсене в списъка от песни. Разработчиците на компанията са вложили доста усилия да подобрят възможностите за търсене, отчитайки тенденцията на драматично нарастване на обема на цифровата музика, съхранявана на персонални компютри и портативни плеъри, които идват с все по-голям капацитет за песни.
Мигновеното търсене в Windows Media Player ще позволи на потребителите да откриват много лесно любимите си музикални парчета, като напишат само инициалите на изпълнителя. Например, ако искате мигновен достъп до чаровните Pussycat Dools, просто въвеждате “P.” и пред вас изскача списък с всички изпълнители с първа буква P. Следващата стъпка е право в целта.
Microsoft е заложила и напълно различна концепция за представяне на музикалните колекции в новия си софтуерен плеър. Досега Windows Media Player поддържаше списък, подобен на този в базите данни. Версия 11 поднася информацията в далеч по-удобен стил – вместо да преглежда текстови списъци, потребителят навигира сред малки картинки (thumbnails), които представляват редуцирани изображения на албумите.

Коментар