Xerox получи еко-етикет за над половината от продуктите си

Повече от половината офис-продукти и машини за професионален печат на корпорацията Xerox вече съответстват на новите еко стандарти “Energy Star” на Агенцията за защита на околната среда в САЩ (EPA), които влязоха в действие от 1 април т.г.

Международната еко-програма Energy Star въвежда по-строги стандарти за енергийна ефективност, които се отнасят към производителите на офис техника и и в полза на околната среда и човека.
Досегашният критерий за офисни копири, принтери и мултифункционални устройства е измервал консумираната мощност само в режим „изчакване” и при „енергоспестяващ” режим. Според новия стандарт, се оценява количеството енергия, което устройството изразходва за цяла работна седмица.
Учените провеждат тестове, като измерват енергийната консумация чрез симулиране на работа на уреда в обичайния офисен ритъм – изпълнение на набор от задачи, по-слаба натовареност на уреда през обедните часове, нощен и уикенд режим. Получените резултати се сравняват с величина, наречена средна консумация на електричество (Typical Electricity Consumption, TEC), на която трябва да отговорят показателите от тестването на съответния уред, за да придобие Energy Star статут.
През последните две години учените и инженерите на Xerox търсят различни начини за създаване на продукти, които използват значително по-малко електроенергия.
„Новите Energy Star стандарти много вдигнаха летвата, така че очакванията са те да бъдат покрити само от 25 процента от продуктите на пазара”, заяви по този повод Огнян Киряков, генерален директор в Ксерокс България. “За сравнение – повече от 50 процента от нашите съществуващи продукти са преминали през този строг тест. С времето, нивото на стандартите ще се вдига, затова ние ще продължим да работим върху подобряването на цялостната ни продуктова гама, така че да покрием новите изисквания”, добави той.
Xerox е въвел редица технически новости в продуктите си за подобряване на показателя енергоспестяване. Като резултат, инженерите на компанията обособиха четири възможности за намаляване на енерго-потреблението, чрез: фюзер/нагревателя, тонера, електронния контрол и ксерографската система.
Офис продуктите, като принтери, копири и мултифункционални устройства са активни в около 10 процента от времето. През останалата част те са в режим „изчакване” или в режим „почивка”, когато ролките на нагревателя изстиват и използват по-малко енергия. Дилемата е, че колкото по-дълга е „почивката”, толкова по-малко енергия се харчи, но се изисква повече време за загряване преди следващото принтиране. Поради това, Xerox е разработила за някои от продуктите си ролки с по-тънки стени, които се загряват по-бързо, а за други продукти ролките са изместени от валяк с тънък метален пояс с нагревател.    
Като резултат от техническите промени в черно-бялата продуктова линия, един нов уред ще използва 75 процента по-малко енергия за загряване от режима на „пълна почивка”, отколкото преди. Това време при лазерните принтери на Xerox също е значително намалено.
Един от методите за намаляване консумацията на електроенергия е патентованата от Xerox тонер-технология „emulsion aggregation” (концентрация на емулсия) – микроскопични частици тонер, които набъбват при нагряване. Самият процес се нуждае от много малко енергия, за да протече и да се създаде наситено и качествено изображение. 
Други иновации включват редизайн на контролиращата електроника в устройствата в полза на следващото поколение процесори и спестяване на електроенергия.
Развитието на енергийната ефективност е част от инвестиции на Xerox в т.нар. „зелени продукти”, които дават измерими ползи за околната среда и чистота на офисите. Реална част от тези усилия са технологията на печат с твърдо мастило, която дава 90 процента по-малко отпадъчен продукт, отколкото принтери, работещи с обикновени тонери. Софтуерът за управление на документооборота пък намалява зависимостта на офисите от хартия.
В допълнение, Xerox инвестира 1 милион долара в партньорство с международната природозащитна организация The Nature Conservency с цел разработване на инструменти, които позволяват да се подобри досегашната практика за опазване на горите по света. Това е пряко свързано и с възможността да се достигне и повлияе върху производителите на хартия.  Инвестицията е фокусирана върху горите в южните райони на САЩ, в Индонезия и Атлантическите гори на Бразилия.

Коментар