Мобилните устройства с гориво вече са близо

Наскоро мобилните телефони и други персонални електронни устройства направиха крачка към реализация на идеята за захранване с гориво вместо със стандартни батерии. Това стана благодарение на изобретение на тайвански изследователи.

Горивни клетки с нова филтрираща технология разработи екип от Националния Университет Цинг Хуа в Тайван. Според научните списания, изобретението включва устройство, което филтрира вторичните продукти. Именно те могат да намалят ефикасността на горивните клетки от типа “директен метанол” (Direct Methanol Fuel Cells – DMFC). Забележителното тук е, че филтриращата технология не изисква допълнителна енергия.

DMFC е обещаваща разработка за преносимите устройства, най-вече защото метанолът не се нуждае от сложно каталитично преобразуване. А и като газ е много по-лесен за съхранение, в сравнение с водорода, който изисква високо налягане или ниски температури.

Проблем досега беше, че DMFC са ограничени откъм количеството енергия, което могат да произвеждат. Това се дължи най-вече на трудното управление на въглеродния диоксид и другите вторични продукти, които се създават, когато горивото се оксидира.

Тайванският екип се е справил с този проблем, конструирайки устройство, което премахва въглеродния диоксид и другите вторични продукти, а именно вода и метанолова пара, използвайки пасивна филтрираща система. Филтърът е оборудван с около сто 50-микронни дупки, които позволяват излишният въглероден диоксид да бъде изхвърлен в атмосферата.

Дупките са снабдени и с тефлонов слой, който отстранява водата, като я събира в резервоар, без да навреди на скъпоценната производителност на нито една горивна клетка.

Samsung и Toshiba са сред големите електронни производители, които показват интерес към използването на технологията DMFC за захранване на мобилни телефони и подобните на тях устройства.

Коментар