Защо е важен дисплеят на преносимия компютър

Екранът не винаги е основен фактор при избора на преносим компютър. Повечето потребители се интересуват от бързината на процесора, обема памет или пък от типа на видео картата. Други наблягат преди всичко на мобилността, т.е. на размерите, теглото и възможностите за комуникации.

Но ако преди покупката на лаптоп, не отчетете качествата на екрана, може да останете разочаровани след това, тъй като не е изключено да се чувствате некомфортно пред дисплея.

Резолюция и формат на изображението

Форматът на изображението при лаптопите не се свежда само до широкоекранен и стандартен, ситуацията е доста усложнена и свързана пряко с разделителната способност (резолюция). Резолюцията е брой пиксели, или отделните точки, които изграждат картината на екрана. Как от нея да получим формата на изображението, което всъщност е съотношение между височината и ширината? Да вземем например един 15-инчов екран с резолюция 1024×768. Това означава, че картината е 1024 пиксела широка и 768 висока. Този екран има формат на изображението 4:3, което означава, че за всеки четири хоризонтални пиксела има три вертикални.

Често някои от производителите не показват формата на изображението и резолюцията, а странна поредица от главни букви. Какво точно означават тези абревиатури?

Стандартни екрани
Тип              Резолюция    Формат
XGA              1024×768       4:3
SXGA            1280×1024     5:4
SXGA+          1400×1050     4:3
UXGA            1600×1200     4:3

Широкоекранни
Тип              Резолюция    Формат
WXGA           1280×768       5:3
WXGA           1280×800       16:10
WXGA+         1440×900       16:10
WSXGA+        1680×1050     16:10
WUXGA         1920×1200     16:10

Както забелязвате, ситуацията е доста объркваща. SXGA резолюцията (1280×1024) е направо странна, но именно тя е една от най-популярните, заедно с XGA и WXGA. За да получите съотношение 4:3, правилната резолюция трябва да бъде 1280×960, но така и не се среща при преносимите компютри.

При широкоекранната резолюция нещата са още по-заплетени. Лаптопите от тази категория обикновено се представят като 16:10, за да се доближат по-близо до съотношението 16:9. При гледане на DVD все още има леко сплескване, но то е почти незабележимо.

При ултракомпактните преносими компютри също наблюдаваме особеност – вместо 1280×800, се използва резолюция от 1280×768.

Имате възможност да регулирате резолюцията. При лаптопите, екраните са с фиксиран брой пиксели, но пикселите са „смесени“, за да се получи желаната резолюция. При по-старите екрани това изглежда доста лошо, докато при новите резултати са по-добри. Все пак трябва да знаете, че картината няма да изглежда толкова добре както, ако използвате естествената резолюция (native resolution).

Размер на екрана

Повечето производители използват инчове за размера на екрана. Този параметър всъщност представлява диагонал, или разстоянието от долния ляв ъгъл до горния десен ъгъл на екрана. Обикновено екраните с размер от 14 инча се използват в най-леките лаптопи, при които мобилността е от първостепенно значение за потребителите. Някои производители използват и 13-инчови модели, например новите Apple MacBook. Най-разпространени в момента са лаптопите със стандартни 15,1-инчови екрани и широкоекранни, 15,4 инча – вторите са идеални за гледане на филми и за работа с електронни таблици. 17-инчовите лаптопи са абсолютен заместител на настолните системи.

При избора на лаптоп освен размера на екрана, трябва да решите дали искате стандартен или широкоекранен. Сега широкоекранните лаптопи всъщност се превръщат в стандарт. На практика, без голямо увеличение на размерите на екрана, получавате повече място по ширина. Ако купувате лаптопа за забавление, освен за работа, то правилният избор е именно широк екран.

Гланцов или матиран екран

В днешно време се срещат два типа екрани – матиран и гланцов. Гланцовият има отразяващ слой отдолу, който подобрява яркостта и контраста на изображението. За съжаление именно тази негова възможност за отразяване води до най–големия му недостатък – преумора на очите при някои потребители. За да разпознаете дали екранът е гланцов, просто трябва да застанете срещу него и ако видите отражението си, или пък отражението на клавиатурата, то той е именно такъв.

Матираните екрани се използват все по-рядко. При тях липсва каквото и да е отражение, но все пак имат доста добър контраст.

Екраните на преносимите компютри, а така също и плоските монитори се различават от мониторите с електронно-лъчева тръба (CRT) по един основен показател, а именно позрителния ъгъл. Докато при CRT монитора няма значение ъгълът, под който гледате екрана, то при лаптопите и плоските монитори с увеличаването на този ъгъл качеството на картината се влошава. При преносимите компютри, които са изпълнени по LCD технология (течнокристални дисплеи, обикновено тип TFT – от thin film transistor),най–доброто място за наблюдение е пред екрана, иначе може да ви изглежда, че контрастът е слаб или че цветовете са променени.

Мъртви пиксели

Един от най–големите проблеми, свързан с екраните за лаптопи и въобще с плоските дисплеи, са мъртвите пиксели, които са характерни и за плоските монитори. CRT мониторите не страдат от такъв проблем. Политиката на компаниите производители отчита този факт и обикновено предвижда възможност за замяна на продукта при определен брой мъртви пиксели. Така че, ако забележите мъртви пиксели, можете да се обърнете към вашия доставчик и да попитате как стоят нещата. Един от най–лесните начини да откриете мъртвите пиксели е да сложите на десктопа изцяло черна картина и да видите дали се забелязват мънички червени или бели точки. Другият вариант е да използвате програмата Dead Pixel Buddy.

Дори и когато знаете всичко необходимо, за да изберете най–добрия екран, който да отговори на вашите нужди, това може да не е достатъчно. Преди да купите вашия преносим компютър, при възможност поработете малко с него, за да се убедите дали неговият екран наистина ви допада.

Коментар