Google купи стартъп за невронни мрежи

Google се сдоби с поредна стартираща компания, този път в областта на невронните мрежи. DNNresearch, основана миналата година от професор Джефри Хинтън и двама аспиранти от Университета в Торонто, се занимава с изследвания в сферите разпознаване на реч, компютърно зрение, разпознаване на обекти и др.

Екипът на компанията ще се влее в Google, но засега няма по-подробна информация за условията на сделката. Тримата учени ще работят в Google по проекти за машинно обучение.

По-рано интернет гигантът даде около 600 хиляди долара на изследователската група на Хинтън, за да поддържа работата й по невронни мрежи.

Google поддържа също научни изследвания в катедрата по машинно обучение на Университета в Торонто, без да упражнява контрол върху работата на учените.

Напоследък Googlе купи редица иновативни ИТ компании – обикновено това са малки стартъпи с талантливи служители, които именно са целта на лидера в интернет търсенето.  Такъв е случаят, например, с компанията за електронна  търговия Channel Intelligence, която бе придобита за 125 милиона долара.

DNNresearch не е първата придобивка на Google в областта на технологиите за разпознаване на реч, изображения и др. Миналата година Google купи Viewdle – компания, която разработва технологии за разпознаване на изображения и жестове.

Коментар