ЕС иска да се присъедини към жалбите на САЩ срещу Китай

Европейският съюз и Мексико искат да окажат допълнителен натиск върху Китай по обвиненията, че в страната не се взимат адекватни мерки, за да се намали пиратството. През изминалата седмица и ЕС, и Мексико са изискали от Световната търговска организация (СТО) да станат трети страни в преговорите между САЩ и Китай, наред с държави като Япония и Канада, които вече заявиха своето желание да участват.
Тези искания идват няколко седмици, след като Търговският представител на САЩ (US Trade Representative – USTR) повдигна не една, а две жалби пред СТО. В тях американското правителство посочва, че мерките, взети в Китай за защита на правата на интелектуалната собственост, са неадекватни, макар и страната да е била обещала, че ще се заеме по-сериозно с проблема.
Тези дни беше публикуван и годишният докалд "Special 301" на USTR, в който Русия и Китай са водещи страни по липса на защита на IP.
Китай реагира негативно на жалбите на USTR пред СТО, предупреждавайки, че това може да навреди на търговските взаимоотношения между двете държави. Самият вицепремиер на Китай, Ву Йе, отговори много агресивно на жалбите на правителствения форум през миналата седмица. Въпреки това обаче тя добави, че страната ще се опита да бъде по-решителна и ще вземе сериозни мерки, за да осигури по-добра защита на правата върху интелектуалната собственост.
А според политиката на СТО за нови случаи, страните членки имат право в 60-дневен срок да поискат разрешение за присъединяване към преговорите. Китай, която е обект на жалбите, по свой избор може да отхвърли молбите на Мексико и Европейския съюз, но не и да забрани на който и да е от членовете на СТО да повдигне самостоятелно жалба, ако той има желание за това.
Комисарят по търговията в ЕС заяви пред AP, че този случай е от голямо значение за европейската общност и че ЕС ще наблюдава отблизо и с интерес развитието на случая.

Коментар