USB 3.0 може да обезсмисли Thunderbolt

Интерфейсът Thunderbolt, налаган в компютрите от компании като Intel и Apple, ще се сблъска с много сериозна конкуренция от страна на USB 3.0. В момента се работи усилено по увеличение на скоростта на USB интерфейса от сегашните 5 Gbps (гигабита в секунда) до 10 Gbps, съобщи Digitimes Research.

Ако инженерите успеят да удвоят скоростта на USB 3.0, то предимството на Thunderbolt в този аспект ще отпадне. Предизвикателството към Intel е сериозно и компанията ще трябва да отговори на него с някаква иновация, ако иска нейният интерфейс да остане актуален.

Що се отнася до други технологии, като IEEE 1394 и ESATA, те едва ли ще играят сериозна роля в бъдеще, тъй като се развиват с твърде бавни темпове. Wireless Gigabit Alliance (WiGig), HDMI и DisplayPort също не са в състояние да конкурират сериозно Thunderbolt, макар че имат някои предимства, заключава Digitimes.

Thunderbolt поддържа скорост до 10 гигабита в секунда (Gbps). Първоначално индустрията посрещна скептично технологията, тъй като чипът за нея беше доста скъп и освен това конкурира USB 3.0 – стандартно общоприето решение.

Apple първа внедри Thunderbolt в своите монитори и компютри MacBook Pro, iMac, MacBook Air и MacBook Mini, което доведе до ръст в търсенето на технологията.

Коментар