Oracle навлиза дълбоко в телеком пазара

Tekelek ще засили позициите на Oracle на телеком пазара

Tekelek ще засили позициите на Oracle на телеком пазара

Oracle продължава инвазията си на телеком пазара с поредно поглъщане, този път на компанията Tekelec, известна в бранша със своята мрежова технология Diameter. Над 300 доставчика на услуги от 100 страни по света ползват технологията на Tekelec за управление на сесии, политики и данни в мобилните мрежи.

Стойността на сделката не се съобщава, но анализатори припомнят, че през 2012 г. Tekelec беше купена от консорциум инвеститори начело със Siris Capital Group за сумата от 780 милиона долара. Предполага се, че Tekelec не е поевтиняла оттогава досега.

Само преди два месеца Oracle обяви плановете си да купи друг играч на телеком пазара – компанията Acme Packet за сумата от 1,7 милиарда долара. Софтуерният гигант възнамерява да интегрира ресурсите на двете компании в своето комуникационно подразделение, което предлага решения на телеком оператори.

Покупките на Oracle са обусловени от нарастващия брой свързани устройства и приложения, което налага въвеждане на интелигентни мрежи и услуги за доставчиците на услуги. Комбинацията от Oracle и Tekelec ще даде на доставчиците необходимите решения, посочват от компанията.

Анализаторите отбелязват сериозния апетит на Oracle към телеком пазара, предвид двете последни покупки. Мениджърският екип и служителите на Tekelec, общо над 1000 души, ще се влеят в Oracle Communications след финализиране на сделката по-късно тази година.

Коментар