TI ускорява зареждането на литиево-йонни батерии

Нови чипове на TI ускоряват зареждането на Li-Ion батерии с до 50%

Нови чипове на TI ускоряват зареждането на Li-Ion батерии

Американската компания Texas Instruments пусна нови интегрални схеми за зарядни устройства, които ще позволят да бъде намалено времето за зареждане на литиево-йонните батерии (Li-Ion) за смартфони и таблети.

Производителят обещава ускорение на зареждането с до 50% спрямо устройствата с чипове от предишно поколение. Новите интегрални схеми bq2419x с изходен ток 4,5 А имат интерфейс I2C и поддържат USB On-The-Go.

TI уверява, че чиповете ускоряват зареждането, запазвайки високо нивото на безопасност. Предвидена е защита от превишаване на напрежението.

Интегралните схеми от серията bq2419x се произвеждат в 24-контактни корпуси QFN с размери 4х4 мм. Цената на един чип е 2,5 долара при продажба в партиди.

Компанията ST-Ericsson пък предлага комерсиално устройство, което зарежда телефони и таблети за два пъти по-кратко време от стандартните аналози. PM2300 се доставя на пазара още от края на 2011 г. заедно с таблет компютри.

Наскоро учени от Университета на Южна Калифорния съобщиха за разработка, която отстранява основни недостатъка на литиево-йонните батерии, използвани масово в съвременните мобилни устройства. Използвайки гъвкави силициеви нанотръби вместо традиционни аноди от графит, учените са успели да удължат живота на батерията до 2000 цикъла, в сравнение с 500-1000 за обикновените литиево-йонни батерии, и да намалят времето за зареждане до 10 минути.

Коментар