Микро ВЕЦ-ове зареждат смартфони в Сеул

Системата ще зарежда смартфон в рамките на 2 до 3 часа и таблет за 3 до 4 часа

Системата ще зарежда смартфон в рамките на 2 до 3 часа и таблет за 3 до 4 часа, обещава изпълнителят Enomad

Сеул, столицата на смартфоните, е намерила нов, иновативен и екологосъобразен начин за зареждане на „умните” устройства. В сърцето на Южна Корея ще бъдат инсталирани станции за зареждане на телефони, захранвани от микро-ВЕЦ турбини, вградени в изкуствено създадената река Чеонгйечеон, която минава през центъра на столицата.

Базираната в Сеул фирма Enomad твърди, че станциите ще могат да зареждат смартфон в рамките на 2 до 3 часа и таблет за 3 до 4 часа. Енергията идва от турбинни генератори, които произвеждат 15 до 20 вата, съобщи GreenTech.bg.

Ако тримесечната пилотна програма излезе успешна, броят станциите за зареждане, които сега са пет, може да бъде увеличени с още по 10,8-километровия воден път. Той самият е част от градски проект за възобновяема енергия на стойност 900 000 000 щатски долара, започнат още през 2005 година.

Южна Корея е една от най-свързаните държави на планетата. Повече от 70 процента от нейните 50 милиона жители имат смартфони, което е най-високата степен на проникване на мобилните устройства в света. Смартфоните са толкова популярни, че правителството е започнало кампания за битка с пристрастяването към тях.

Родината на Samsung и LG се гордее и с най-бързите скорости на интернет свързаност, като планира осъвременяване на национална мрежа с преход към 5G интернет. Предстои тестване на услугата 5G по време на Зимните олимпийски игри в Пйеонгчанг през 2018.

„Малките водноелектрически системи намаляват до минимум отрицателното въздействие върху околната среда, тъй като произвеждат електричество без язовири или баражи. Изискват се само прости турбини”, казват от Enomad.

В допълнение към ВЕЦ-станциите за зареждане, градската управа планира да предостави на своите граждани и системи за зареждане във вид на соларни павилиони из центъра на Сеул.

Коментари по темата: „Микро ВЕЦ-ове зареждат смартфони в Сеул”

добавете коментар...

  1. ?

    И какво, ще клечиш 3-4 часа до турбината, докато ти се зареди телефонът ли?

Коментар